Prizori kot iz predpandemičnih časov. Foto: Reuters
Prizori kot iz predpandemičnih časov. Foto: Reuters

Največji glasbeni festival na Kitajskem, Strawberry Music Festival, je po lanski odpovedi zaradi izbruha pandemije covida-19 znova zaživel, a z manjšim številom obiskovalcev, kot so jih nameravali sprejeti – v soboto je tako na ritme priljubljenih glasbenikov in zasedb poskakovalo in pelo okoli 11.000 mladih.

Medtem ko v Evropi preizkušajo pilotne projekte, s katerimi želijo ugotoviti, kako (če sploh) v bližnji prihodnosti dovoliti tovrstne množične prireditve, pa si na Kitajskem zdaj s tem ne belijo več glav. Virus so v Vuhanu po lanskem odmevnem dvomesečnem popolnem zaprtju skoraj popolnoma izkoreninili, v celotni celinski Kitajski na dan naštejejo dobrih deset okužb (v petek na primer 16), pravijo oblasti. Vsi primeri, ki so jih potrdili v zadnjem obdobju, izvirajo iz tujine, ob tem še zatrjujejo kitajske oblasti.

Tudi zato udeležencem dvodnevnega glasbenega festivala v parku Garden Expo ni bilo treba nositi mask ali vzdrževati varnostne razdalje, poroča Reuters. Podobne, a manjše različice glasbenega festivala Strawberry so oz. bodo priredili tudi v nekaterih drugih kitajskih velemestih, s čimer želijo pristojni k petdnevnemu praznovanju praznika dela privabiti tudi čim več mladih.