Mednarodno letališče v Vuhanu. Foto: Reuters
Mednarodno letališče v Vuhanu. Foto: Reuters

Letalo južnokorejske nizkocenovne letalske družbe T'way je kot prvo po januarju v sredo s 60 potniki na krovu pristalo na tamkajšnjem mednarodnem letališču.

Kitajska je mednarodne polete za vso državo ustavila marca med vrhuncem pandemije covida-19. Medtem so v državi večinoma vzpostavili nadzor nad okužbami z omejitvami potovanj, testiranji in karantenami. Dnevno zdaj odkrivajo le peščico novih okužb.

Življenje v Vuhanu se je povečini vrnilo v normalne tirnice. Foto: Reuters
Življenje v Vuhanu se je povečini vrnilo v normalne tirnice. Foto: Reuters

Druga velika kitajska mesta, vključno s Pekingom in Šanghajem, so tako že dovolila direktne mednarodne lete, a zaostrila pogoje za izdajo vizumov in zdravstvenega nadzora.

Po prihodu 14-dnevna karantena

Vsi potniki, ki bodo na mednarodnih poletih prispeli v Vuhan, bodo morali imeti največ 72 ur star negativen test na okužbo z novim koronavirusom. Letališče so sicer odprli že aprila, a le za notranje polete.

Kitajska sicer še vedno večini tujcev prepoveduje vstop v državo. Tisti, ki lahko vstopijo, pa imajo obvezno 14-dnevno karanteno v hotelu na svoje stroške, opraviti morajo tudi test na okužbo.

V Vuhanu je zaradi covida-19 umrlo skoraj 3900 ljudi, kar je več kot 80 odstotkov od 4634 smrtnih žrtev, ki jih je bolezen zahtevala na Kitajskem.