Let 3 so na koncertih pogosto goli, oblečeni le v pasje nagobčnike (na intimnih delih), pogosto se poigravajo s seksualnostjo. Foto: Let3
Let 3 so na koncertih pogosto goli, oblečeni le v pasje nagobčnike (na intimnih delih), pogosto se poigravajo s seksualnostjo. Foto: Let3
Nastop Let 3 v Cvetličarni je v sklopu njihove aktualne evropske turneje, ki so jo začeli 6. novembra na Dunaju, poleg Avstrije in Slovenije pa bodo obiskali še Švico, Nemčijo in Madžarsko. To je njihov prvi slovenski nastop po izidu zadnjega singla Zurle treštat. Foto: Let3

V ljubljanski Cvetličarni Mediapark bo v sredo ob 21.00 koncert kontroverzne reške skupine Let 3, ki si je popularnost med občinstvom tako v Sloveniji kot drugod po nekdanji Jugoslaviji pridobila s svojim izvirnim pristopom k rockglasbi in z nekonvencionalnimi nastopi v živo, na katerih se poigravajo s seksualnostjo.

Ljubljanskemu občinstvu obljubljajo koncert, na katerem bodo predstavili svoje uspešnice in se "pokazali v pravi luči". Nastopu Let 3 bo sledila zabava z jugouspešnicami iz 80. in 90. let.

Napad na javno moralo?
Danes ena najpopularnejših, pa tudi najprovokativnejših (lani so jih na Hrvaškem prijavili zaradi napada na javno moralo) hrvaških rockskupin je bila ustanovljena leta 1987 na Reki. Frontmana skupine sta Damir "Mrle" Martinović in Zoran "Prlja" Prodanović. Člani skupine so se od ustanovitve do danes večkrat zamenjali, zdajšnja postava poleg obeh frontmanov pa je Branko Kovačić na bobnih, Dražen Baljak na kitari, Matej Zec (kitara) in Ivan Šarar (klaviature).

Skupina je prve posnetke objavila leta 1987 na kompilaciji Rijeka-Pariz-Texas, leto pozneje pa debitantski album Two dogs Fucking z zdaj že legendarnim komadom Izgubljeni. Njihov naslednji album El Desperado je izšel leta 1991, na njem pa je tudi priredba pesmi Vjeran pas skupine Termiti. Dvojnemu albumu v živo Živi kurac (1996) je sledil album Nečuveno, pravzaprav kos plastike, na katerem ni posneto nič, niti tišina, kljub temu pa so prodali 350 izvodov.

Provokativni, a cenjeni
Na prelomu tisočletja je izšel album Jedina, najprej v le enem izvodu. Skupina albuma ni želela dati v prodajo niti distribuirati. Nekaj mesecev pozneje so album izdali v treh različicah. Njihov zadnji album, Bombardiranje Srbije i Čačka je izšel lani, na njem pa je tudi priredba pesmi Rado Srbin ide u vojnike, za katero so posneli provokativen videospot.

Kljub provokativnosti pa je skupina v svoji karieri prejela številne glasbene nagrade, med njimi kar nekaj prestižnih porinov, nagrad crni mačak in zlatna koogla.