V opuščenem skladišču v liverpoolskem pristanišču se je nagnetlo okoli 3000 ljudi. Foto: Reuters
V opuščenem skladišču v liverpoolskem pristanišču se je nagnetlo okoli 3000 ljudi. Foto: Reuters

Dvodnevni glasbeni dogodek, ki se ga udeležuje približno 3000 mladih, starih med 18 in 20 let, in ki so ga organizirali v opuščenem skladišču, je del britanskega pilotnega projekta, s katerim želijo pristojni ugotoviti, kako bi lahko varno dovolili tovrstne množične dogodke. Udeležencem dogodka ni treba nositi mask, vzdrževati razdalje in se izogibati telesnim stikom, so pa morali pred vstopom pokazati negativni izvid testa na novi koronavirus, ki je bil opravljen v 24 urah pred prihodom.

"Zelo sem vznemirjen. Skoraj na robu solz sem ob misli, da bom lahko vstopil," je za BBC dejal eden od udeležencev, študent Josh, ko je čakal v vrsti za vstop.

Dogodek, ki bo trajal dva dni, je sicer le eden v seriji, ki jih organizirajo pristojni – v okviru eksperimenta bodo tako v nedeljo na stadion Wembley dovolili 8000 nogometnim navijačem, pa tudi podelitev letošnjih britov si bodo gledalci (okoli 4000 jih bo) lahko ogledali v živo.

Raziskovalci bodo nato udeležence spremljali še dva tedna po koncu dogodka in na podlagi zbranih podatkov ugotavljali, kolikšen vpliv na širjenje virusa ima ustrezno prezračevanje in ali je dogodke mogoče organizirati tudi brez zahteve po vzdrževanju medosebne razdalje.