25-letni Nizozemec se je v nedeljo takole veselil naziva najboljšega didžeja na svetu. Foto: EPA
25-letni Nizozemec se je v nedeljo takole veselil naziva najboljšega didžeja na svetu. Foto: EPA

Britanska revija o elektronski plesni glasbi, DJ Magazine, je znova objavila svojo slovito lestvico najboljših didžejev na svetu. Kot omenjeno, se je z lanskega šestega mesta na vrh povzpel Hardwell, nizozemski didžej s pravim imenom Robbert van de Corput, ki pravi, da se je nad vrtenjem glasbe navdušil, ko je pri 13 letih videl dokumentarec o še eni nizozemski didžejski legendi, Tiestu.

Prepoznavnost mu je leta 2009 prinesel remiks skladbe Show Me Love vs. Be, sledil pa je hiter vzpon s singli Encoded, Cobra in Spaceman. Kmalu se mu je uresničila tudi življenjska želja - glasbeno sodelovanje s svojim vzornikom Tiestom. Na lestvici najboljših didžejev revije DJ Magazine se je prvič znašel leta 2011, ko se je prebil na 24. mesto, lani je napredoval na šesto, letos pa naravnost na vrh.

"Kralj" didžejev Armin Van Buuren (za najboljšega je bil razglašen največkrat, kar petkrat) se je po lanskem prvem mestu letos znašel na drugem, na tretjem pa ostaja Avicii. Na četrtem mestu mu sledi Tiesto, sicer trikratni "zmagovalec" omenjene lestvice, do desetega mesta pa so pri reviji DJMag razvrstili še Davida Guetto, duet Dimitri Vegas & Like Mike, Nickyja Romera, Steva Aokija ter dva Nizozemca - Afrojacka in Dasha Berlina.

Fotr polni ameriške klube
Didžej Umek, ki je trenutno na svoji najdaljši svetovni turneji, je na lestvici najboljših didžejev na svetu res izgubil kar nekaj mest, vendar je kljub temu uvrščen med tri najboljše technodidžeje na svetu. Njegov uspeh v tujini potrjujejo tudi polna plesišča velikih festivalov in klubov ter triletna pogodba za nastope na glavnih odrih z enim največjih organizatorjev festivalov, Insomniacom.

Fotr je že drugič letos napolnil kultni newyorški klub Pacha, nastopil na dveh festivalih serije Wonderland v Kaliforniji in se pozneje odpravil na razprodano klubsko turnejo po Južni Ameriki, kjer so ga številni oboževalci pričakali že kar na letališčih. Didžej je v sklopu te turneje objavil fotografije nabito polnega kluba v Argentini, kjer so oboževalci mahali z modro-belimi argentinskimi zastavami, ki so jim dodali didžejev logotip.

Za delovanje potrebuje ekipo
Več kot sto nastopov letno zahteva ogromno truda pri organizaciji, zato je Umek postal že prava institucija, saj v svoji ljubljanski pisarni redno zaposluje pet ljudi in dvakrat toliko zunanjih sodelavcev, ki skrbijo za potovalno logistiko, namestitve, tehniko, varnost in promocijo. Uroš sicer še vedno zelo nerad leti, ampak pravi, da ne dovoli, da bi ga to oviralo pri tem, da živi svoje sanje.