Album Smile je revija Rolling Stone označila za najslavnejši nikoli dokončani album v zgodovini rock'n'rolla. Foto: You Tube
Album Smile je revija Rolling Stone označila za najslavnejši nikoli dokončani album v zgodovini rock'n'rolla. Foto: You Tube

Pesmi za album Smile so The Beach Boys snemali konec leta 1966 in v začetku leta 1967(sočasno s skladbami za Pet Sounds), album bi moral iziti takoj za Pet Sounds, sicer kritiško najbolje ocenjenim albumom zasedbe, vendar je eden izmed ustanoviteljev skupine, Brian Wilson, še pred izidom doživel živčni zlom.

Pevec Mike Love je v pogovoru za BBC razkril: "Bratranec Brian je bil takrat na vrhuncu svoje ustvarjalnosti. Ne poznam nikogar v popglasbi, ki bi se lahko kosal z njim." Wilson, sicer velik ekscentrik, je kar štiri pesmi za Smile napisal v velikem peskovniku, ki ga je dal postaviti sredi svoje dnevne sobe, da se je v njem počutil tako kot doma.

Wilson jih je v novi preobleki izdal na samostojnem albumu
Wilson je leta 2004 kar nekaj skladb, ki so bile prvotno namenjene za album Smile, posnel na novo za svoj soloalbum, izvirni posnetki pa so ostali skriti v zaprašenih arhivih. Do zdaj. 44 let po tem, ko naj bi Smile izšel, bo album 31. oktobra le ugledal luč sveta, so sporočili iz glasbene založbe EMI. Letos sicer mineva tudi 50 let od ustanovitve zasedbe.

Zasedbo Beach Boys so sestavljali bratje Brian, Dennis in Carl Wilson, njihov bratranec Mike Love in prijatelj Al Jardine. Združene države Amerike so najprej osvojili s preprostim rockom s plaže (t. i. surf rockom), a do albuma Pet Sounds (ta velja za enega najboljših v zgodovini popglasbe) se je njihova glasba precej razvila in očarala z edinstvenimi elementi psihedeličnega rocka. Tudi zato je bil album Smile eden najbolj težko pričakovanih, ko pa je Wilson doživel živčni zlom, je njegova izdaja padel v vodo.

Wouldn't it be nice

Fun, Fun, Fun

Good Vibrations

God Only Knows

Pet Sounds

Surfin' USA