Siddharta in Lara B so se skupaj prvič predstavili na letošnji podelitvi viktorjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Siddharta in Lara B so se skupaj prvič predstavili na letošnji podelitvi viktorjev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jani Hace
Kot je za MMC pojasnil Hace, je njihova želja, da bi z Laro B lahko čim večkrat izvedli skladbo v živo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Siddharte v Stožicah
Dueti z vokalistkami niso novost za Siddharto. Ne nazadnje so na njihovem velikem koncertu v Stožicah lani združili moči s hrvaško divo Josipo Lisac. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Koncert Siddharte v Stožicah
Skupino junija čaka zahteven projekt, in sicer bodo imeli v okviru letošnjega EPK-ja na Rock Otočcu eno izmed osrednjih vlog v rockoperi Človek z bombami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tomi M.
Člani Siddharte priznavajo, da so v novem videospotu želeli preizkusiti lastne sposobnosti. Na koncu pa so jim na pomoč priskočili člani kolektiva Vizualisti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Člani skupine so po internem posvetovanju poklicali v svoje vrste vedno bolj glasbeno dejavno Laro B, ki je v preteklosti s svojimi skladbami poskrbela za marsikateri poppresežek. "Predvsem nas je zanimala njena subtilnejša plat, za katero smo vedeli, da jo ima. Sicer je vokalno morda bolj prepoznavna v svojem agresivnejšem slogu, pred kratkim pa smo bili na neki prireditvi, kjer je nastopala v popolnoma drugačnem kontekstu, kot smo je vajeni," je dejal Hace.

Po predstavitvi skladbe na letošnji podelitvi viktorjev so se člani skupine in Lara B odločili, da avdiooblika Hollywooda dobi še svojo vizualno podobo. Ta se v primerjavi s preteklimi videospoti precej razlikuje. "Prvotna ideja je bila celo, da videospot posnamemo povsem sami, kot totalna gverila. Hoteli smo preizkusiti lastne sposobnosti, oziroma ali je možno z današnjo, vsem dostopno tehnologijo narediti spot v lastni režiji, ki z neko zdravo idejo lahko funkcionira," je za MMC še pojasnil Hace.

Več pa si lahko preberete v pogovoru spodaj.


Siddharta je poskrbela za prijetno presenečenje na letošnjih Viktorjih z duetom. Kako je prišlo do samega sodelovanja z Laro B?
JH:
Ideja za duet je nekako pogojena že s samim sodelovanjem na Viktorjih, kjer gre za tradicionalno naklonjenost spajanja različnih izvajalcev. Že od samega začetka smo nekako razmišljali o tem, da poskusimo z nekom narediti sodelovanje v enem izmed naših že obstoječih songov in ob tem ugotovili, da bi bil komad Hollywood prava izbira, ker ponuja več mogočih interpretacij. Največ glasov v internem izboru za gostjo je dobila prav Lara, s katero smo prijatelji že dalj časa, nismo pa nikdar prej sodelovali - vsaj ne v taki obliki.

Zakaj ravno ona? S čim vas je prepričala?
JH:
Predvsem nas je zanimala njena subtilnejša plat, za katero smo vedeli, da jo ima. Sicer je vokalno morda bolj prepoznavna v svojem agresivnejšem slogu, pred kratkim pa smo bili na neki prireditvi, kjer je nastopala v popolnoma drugačnem kontekstu, kot smo je vajeni. Pravzaprav je pela džezovsko pesem in se s tem predstavila v povsem (vsaj za nas) novi luči.

Lara B je ob objavi videospota na svojem Facebookovem profilu zapisala: "V čast mi je bilo sodelovati pri tem projektu, kljub veliki odgovornosti zaradi ogromne siddfan base, ki kritično spremlja vsako potezo." Kako so vaši oboževalci sprejeli to sodelovanje?
JH:
Kolikor je zaznati po raznih spletnih forumih, zelo dobro. Tudi kar lepo število ogledov na kanalu YouTube smo zabeležili. Zadnjič smo pesem skupaj z Laro in žonglersko skupino Čupakabra izvajali na koncertu v Postojni. Po odzivih sodeč je pesem dobro sprejeta na vseh nivojih.

Že nekajkrat ste posegli po duetih, toda če se ne motim, je to prvi duet z vokalistko, ujet v videospot. Kako to, da ste se odločili za ta korak?
JH:
Dueti so neke vrste sladica v našem ustvarjanju. Niso nujni, so pa vedno zanimivi, saj ponujajo novo videnje (slišanje) že obstoječe glasbe ali pa platformo za stvaritev nečesa povsem novega. Kar se tiče sodelovanja z vokalistkami, je slednje morda res prvo, ki je kot singel narejeno in objavljeno tudi v videoobliki, smo pa v preteklih letih na razne načine že sodelovali z različnimi vokalistkami. Naj omenim pri tem sodelovanje z Ireno Yebuah Tiran pri predstavi Livingstonov poslednji poljub v APT Novo mesto, sodelovanje z Josipo Lisac na našem lanskem koncertu v Stožicah, tudi s Tinkaro Kovač smo imeli že sodelovanje v živo ...

Skladbo ste pospremili tudi z videospotom. Sicer ste v preteklosti ponudili svojim oboževalcem videospote, kot so Platina, Ring, Vojna idej ... če omenim samo nekatere. Kako to, da ste se tokrat odločili za bolj minimalistični pristop k videopodobi?
JH:
Prvotna ideja je bila celo, da videospot posnamemo povsem sami kot totalna gverila. Hoteli smo preizkusiti lastne sposobnosti, oziroma ali je mogoče z današnjo, vsem dostopno tehnologijo narediti spot v lastni režiji, ki z neko zdravo idejo lahko funkcionira. K sreči so nam pri končni realizaciji izdatno priskočili na pomoč člani kolektiva Vizualisti in s tem prihranili marsikatero dilemo, ponovno snemanje ... (smeh). Hvala fantje!

Sicer pa je glede na okoliščine in trenutno stanje pri nas in v svetu minimalističen pristop po moje edina prava rešitev. Če gledamo, kako se je videospote snemalo še pred nekaj leti in zdaj, ko na voljo dejansko ni več nobenih sredstev, ustvarjenih iz "presežkov", je tisto pred leti čista znanstvena fantastika. Ob tem ne moremo tudi mimo tega, da se je pri nas medijski prostor, kjer se videospoti predvajajo, tako skrčil, da nam praktično ostaja predvsem svetovni splet kot edini resen potencial.

Se bo s Hollywoodom končalo vaše sodelovanje z Laro B ali lahko od vas pričakujemo še kaj več?
Želja je, da bi nam z Laro B čim večkrat uspelo v živo izvesti song. Glede na pozitivno izkušnjo ob tem sodelovanju, ne zapiramo vrat in puščamo možnosti za sodelovanje v prihodnje povsem odprte ...