Daria Kinzer, zmagovalka Dore 2011. Foto: YouTube
Daria Kinzer, zmagovalka Dore 2011. Foto: YouTube
Jacques Houdek
Jacques Houdek - od velikega favorita do poraženca. Foto: YouTube
Severina Vučković
Severina je letos sedela v žiriji tako slovenske Eme, kot tudi hrvaške Dore. Foto: MMC RTV SLO/ Stane Sršen

22-letna Daria je v finalu presenetljivo osvojila več glasov od svojega tekmeca Jacquesa Houdeka, znanega hrvaškega pevca, ki je sicer veljal za nespornega favorita. Z zmago dolgonoge plavolaske se je tako končala kar sedem tednov trajajoča saga o iskanju letošnjega hrvaškega potnika na Evrovizijo, za vozovnico v Düsseldorf pa se je potegovalo kar 24 pevcev.

V veliki finale sta se nazadnje uvrstila Jacques in Daria, ki so ju tam čakale tri pesmi - pesem Još ima nas mlade kantavtorice Lee Dekleve, pesem Lahor avtorja Borisa Đurđevića, ki piše pesmi tudi za priljubljeno skupino Colonia, in pesem Stotinama godina, ki jo je pripravil eden najbolj znanih hrvaških skladateljev. Oba finalista sta odpela vsako izmed teh treh pesmi, glasovanje žirije in gledalcev pa je nato odločilo, da v Nemčijo potuje skladba Lahor.

Daria, otrok Evrope
Ostalo je le še vprašanje, kdo jo bo zapel. Daria in Jacques sta se je lotila še enkrat, žirija in poslušalci so še enkrat oddali svoje glasove, ki so odločili, da gre zmaga v ženske roke. Kinzerjeva - sicer rojena v Nemčiji, odraščala pa je v Avstriji - je zadnjih nekaj mesecev preživela v Zagrebu in pred časom obljubila, da bo v primeru zmage na Dori prišla živet na Hrvaško. Po zmagi je povedala, da takega uspeha ni pričakovala, saj je bila - tako kot mnogi - povsem prepričana, da bo slavil odličen Houdekov vokal. A glasovi gledalcev in žirije, ki so bili razdeljeni v razmerju 50 : 50, so odločili drugače.

Tudi nam dobro znana žirija
V strokovni žiriji so sedeli znani obrazi iz hrvaškega glasbenega prizorišča, med Dario in Jacquesom so se letos odločali trije. Priznani hrvaški skladatelj in producent Tonči Huljić - znan tudi kot ustanovitelj priljubljene skupine Magazin in skladatelj največjih uspešnic pianista Maksima Mrvice ter avtor skladbe Lijepa Tena, s katero je Hrvaška potovala na Evrovizijo leta 2009, pevka Severina - ki se je na hrvaški sodniški stol preselila s slovenskega, s katerega je pred tednom dni v finale Eme poslala April in Majo Keuc, ter Andrej Babić - prav tako star slovenski evrovizijski znanec, saj smo Slovenci v Evropo poslali že dve njegovi pesmi: Cvet z juga v izvedbi Alenke Gotar in Love Symphony v izvedbi Quartissima.

Lahor je postal Break A Leg
Sinočnjo Doro sta vodila Leona Paraminski in Aleksandar Kostadinov, prvo pesem večera pa so odpele članice tria Feminnem, ki so pesem Lako je sve, s katero so slavile lani, tako še zadnjič odpele kot aktualne zmagovalke Dore, čez dobri dve uri pa so naslov predale Darii. A gledalci in poslušalci kljub temu na koncu niso še enkrat slišali zmagovalke pesmi Lahor, saj se je Daria poslovila z angleško različico, ki nosi naslov Break A Leg, in se bo z njo predstavila tudi v Düsseldorfu.

Vse več pesmi v angleškem jeziku
V angleščini bo pela tudi Maja Keuc, kar nam je potrdila že nekaj ur po zmagi v naši spletni klepetalnici: "Pesem bom zapela v angleškem jeziku, tako je!", je odgovorila na vprašanje uporabnika cvicek. Konec februarja so predstavnika, ki bo zapel v angleščini, izbrali tudi v Bosni in Hercegovini - legendarni Dino Merlin bo predstavil pesem Love In Rewind, za "domači" jezik pa so se (vsaj za zdaj) odločili v Srbiji - Nina bo tako zapela pesem Čaroban, in v Makedoniji - Vlatko Ilievski pa Rusinko. Črna gora pa se je decembra lani odločila, da zaradi prevelikega finančnega bremena svojega predstavnika v Nemčijo letos sploh ne bo pošiljala.

V spodnjih treh videoposnetkih smo zbrali vse tri različice zmagovalne hrvaške pesmi - angleško različico, Lahor v izvedbi Darie in Lahor v izvedbi Jacquesa, da boste lahko sami presodili, ali so Hrvati res izbrali najboljšo.

V zadnjem, četrtem videoposnetku pa si lahko ogledate pesem, ki jo na Evrovizijo pošiljajo iz Bosne in Hercegovine - Love In Rewind Dina Merlina.

Lahor - Daria Kinzer
Lahor - Jacques Houdek
Love In Rewind - Dino Merlin