Na festivalu so že nastopila nekatera največja glasbena imena, kot je Elton John. Foto: AP
Na festivalu so že nastopila nekatera največja glasbena imena, kot je Elton John. Foto: AP

Čeprav imen nastopajočih za glasbeni festival Glastonbury še niso objavili – soorganizatorka Emily Eavis je sicer pred kratkim razkrila, da bo kot "legenda" nastopila pomembna ženska izvajalka – so vstopnice konec tedna že šle v prodajo, a so izjemno hitro tudi pošle. "Vstopnice za Glastonbury 2024 so razprodane," so organizatorji 57 minut po začetku prodaje sporočili na družbenem omrežju X. Obenem so se zahvalili vsem, ki so vstopnico kupili, in se opravičili tistim, ki jim to ni uspelo.

Cena standardne vstopnice za festival, ki bo prihodnje leto potekal od 26. do 30. junija tradicionalno potekal na kmetiji Worthy Farm v jugozahodnem Somersetu, je 355 funtov (okoli 400 evrov). Zaradi težav z registracijo so sicer prodajo zamaknili za dva tedna, spomladi 2024 bo ponovna prodaja vrnjenih ali preklicanih vstopnic.

Festival je prvič leta 1970, dan po smrti Jimija Hendrixa, organiziral mlekar Eavis. Oboževalci, ki so si prišli ogledat nastopajoče, med njimi Marca Bolana in Ala Stewarta, so za vstop plačali po en funt in dobili brezplačno mleko s kmetije. Festival je s prekinitvami potekal že v 70. letih prejšnjega stoletja, vendar je šele v 90. letih začel pridobivati sedanji status.

Na festivalu so že nastopila nekatera največja glasbena imena, kot so Arctic Monkeys, Guns N’ Roses, Paul McCartney in Elton John, za marsikaterega glasbenika pa je pomenil tudi odskočno desko na poti do uspeha.