Da se njihova glasba ni pojavila prej v spletnih trgovinah, so bili krivi številni spori in razprtije. Foto: Dallas
Da se njihova glasba ni pojavila prej v spletnih trgovinah, so bili krivi številni spori in razprtije. Foto: Dallas
Ringo Starr in Paul McCartney
Preživeli legendi The Beatles svoj skupni čas in energijo vlagata predvsem v dobrodelne namene. Foto: Reuters

13 albumov, s katerimi so se Beatli za vedno zapisali v glasbeno zgodovino, je od danes mogoče kupiti prek Applove spletne prodajalne. "Še posebej sem zadovoljen, da me ljudje ne bodo več spraševali, kdaj bodo Beatli prišli na iTunes," je o prelomnem dogodku spregovoril bobnar Ringo Starr, poroča tiskovna agencija Reuters in dodal: "Končno. Če jo želite, jo lahko dobite."

Dosegljivost albumov, kot so Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, Revolver in Abbey Road, naj bi po ocenah poznavalcev spodbudila prodajo digitalne glasbe v zadnjem četrtletju letošnjega leta in morebiti tudi rešila njihovo dolgoletno založbo EMI, ki se je znašla marca v dolgovih. Odgovorni na EMI-ju so sporočili, da bo sporazum med iTunes in Beatli trajal do leta 2011. Hkrati pa odgovorni na založbi niso želeli izdati, kdaj točno se bo pogodba iztekla, še poroča Reuters.

Bojne sekire zakopane
Znano je, da je dosegljivost glasbene zapuščine legendarne liverpoolske četverice na spletu, rezultat dolgih pogajanj med ustanoviteljem Appla Stevom Jobsom, podjetjem Apple Corps, ki je v lasti članov Beatlov oz. njihovih dedičev in založbo EMI.

Da dogovora ni bilo prej, so bili krivi predvsem skrbniki zapuščine Beatlov, ki jih je skrbelo, da bi se dragocena diskografija razvrednotila, s tem ko bi na tržišče prišle le posamezne skladbe. Prav tako pa so se zavedali, da se lahko (še) poveča nelegalno prenašanje njihove glasbe. Prvi znaki sporazuma so se sicer pojavili pred tremi leti, ko sta po desetletjih prepiranja bojni sekiri zakopali Apple in Apple Corps.

Za dodatni zaplet v zgodbi sta poskrbeli vdovi Johna Lennona in Georgea Harrisona, Yoko Ono in Olivia Harrison, ter še živeča člana britanske zasedbe sir Paul McCartney in Ringo, ki so se znašli v medsebojnem sporu, ali bi dovolili glasbo sploh pretvoriti v digitalni format.

Je ladja že zapustila pristan?
In ker je samo dogovarjanje trajalo tako dolgo, so mnogi poznavalci postali enotni: Beatli so že zamudili zlato obdobje prodaje glasbenih vsebin prek spleta, ki se je upočasnila lani. Analitiki trdijo, da so veliko skladb legendarne četverice njihovi oboževalci prekopirali s svojih nosilcev zvoka na nelegalne spletne strani za nalaganje spletnih vsebin.