Učinek turneje Taylor Swift je neverjeten v vseh pogledih. Foto: AP
Učinek turneje Taylor Swift je neverjeten v vseh pogledih. Foto: AP

Iz Edinburga so preselili številne brezdomce, da bi naredili prostor za turiste pred koncertom Taylor Swift v škotski prestolnici. Pri dobrodelni organizaciji Shelter Scotland, ki zagotavlja stanovanja brezdomcem, so povedali, da so več brezdomcev, ki jih podpira organizacija, s taksiji poslali v Aberdeen in Glasgow zaradi stiske z nastanitvami v mestu. Nekomu so celo ponudili začasno nastanitev v 190 kilometrov oddaljenem Newcastlu, poroča BBC.

Pri dobrodelni organizaciji so povedali, da se brezdomcem godi očitna krivica, ker so neposredna konkurenca turistom. Edinburški mestni svet je sporočil, da sodeluje s prizadetimi in išče "ustrezno alternativno namestitev," piše BBC.

Taylor Swift bo na stadionu Murrayfield v Edinburgu med 7. in 9. junijem nastopila kar trikrat, v prestolnico pa naj bi se zgrnilo na sto tisoče njenih oboževalcev, ki se borijo za vsako prosto posteljo v mestu.

Mesto bodo kmalu preplavili turisti. Foto: Reuters
Mesto bodo kmalu preplavili turisti. Foto: Reuters

Iz organizacije Shelter Scotland so sporočili, da so brezdomce, ki so jim v Edinburgu ponudili začasno namestitev, poslali iz mesta zaradi velikega pomanjkanja nastanitev, ki so ga povzročili prihajajoči junijski koncertni spektakli. BBC še poroča, da dokazov o odstranitvi brezdomcev iz nastanitev, kjer ti že bivajo, trenutno ni. Škotska je pravno obvezana, da brezdomcem ponudi nujno začasno namestitev, ki je lahko tudi v hotelskih sobah. Mestni svet je lani novembra razglasil izredne razmere v povezavi s stanovanji, pri tem pa je navedel rekordno število brezdomcev, hudo pomanjkanje socialnih najemniških stanovanj in naraščajoče stroške zasebnega najema.

Svet obtožbe zanika

Na začetku tega meseca je škotska vlada po vztrajnem pritisku aktivistov in opozicijskih strank razglasila tudi nacionalne izredne stanovanjske razmere. Direktorica organizacije Shelter Scotland Alison Watson je za BBC dejala, da so razmere v Edinburgu še en dokaz o stanovanjski krizi v državi. "V Edinburgu zaradi izrednih razmer zdaj ljudje, ki so brezdomci, neposredno tekmujejo s turisti. To je očitna krivica," je dejala. Ob tem je dodala: "Naše prve službe že opažajo, da ljudem, ki nocoj potrebujejo posteljo, rečejo, da je njihova edina možnost, da zapustijo mesto. Družina, ki preživlja travmo brezdomstva v Edinburgu, se ne bi smela seliti kilometre od svoje službe, šole in skupnosti, da bi našla nujno namestitev. “

Alison Watson je še povedala, da pričakuje drugačen odziv škotske vlade, in dodala, da bi brez sprememb lahko pričakovali, da se bo vprašanje ponovilo med avgustovskim mestnim festivalom Fringe. Mestni svet škotske prestolnice je obtožbe o izseljevanju najemnikov iz začasnih nastanitev zaradi koncerta kategorično zanikal. Svetnica za stanovanjska vprašanja mesta Jane Meagher pa je povedala: "Simptom nujnih stanovanjskih razmer, s katerimi se spopadamo v Edinburgu, je tak, da moramo včasih uporabiti turistične nastanitve za namestitev brezdomnih gospodinjstev. Zavedamo se, da te nastanitve ne bodo na voljo vse leto, zlasti v napornih poletnih mesecih, zato jih neradi uporabljamo kot zadnjo možnost. Zavedamo se nastalega položaja in sodelujemo s prizadetimi gospodinjstvi, da bi našli primerno, alternativno namestitev."

Sorodna novica Taylor Swift presenetila oboževalce z dvojnim albumom, ki že ruši rekorde

Turistične nastanitve za brezdomce le v najnujnejših primerih

Alexander, ki je brezdomec že štiri mesece, je za BBC povedal, da se boji, da bo ta konec tedna spet na ulici. 20-letnik trenutno začasno živi v hotelu v Edinburgu, vendar pravi, da bo moral oditi v petek in spet spati na ulici: "Skoraj nemogoče bo dobiti namestitev, ker je vse zasedeno ali pa so zvišali cene." Svet rezervira turistične nastanitve, kot so hoteli, za brezdomna gospodinjstva kot zadnjo možnost in kratkoročno rešitev. Rezervira jih samo za sedemdnevna obdobja. Ni nenavadno, da so hoteli polno zasedeni ob večjih dogodkih, kot je Edinburgh Fringe ali drugi koncerti, vendar se aktivisti bojijo, da je sam obseg nastopa Taylor Swift povzročil čezmerno povpraševanje. Običajni nizkocenovni hoteli, kot sta Travelodge in Premier Inn, so ta konec tedna popolnoma zasedeni, drugi hoteli na obrobju mesta so dvignili cene nočitev, nekateri hoteli pa za prespano noč med koncertnim obdobjem zahtevajo skoraj 400 evrov.