Sarajevska skupina Kongres skupaj na odru z Zoranom Predinom. Foto: Arhiv Adama Subašića
Sarajevska skupina Kongres skupaj na odru z Zoranom Predinom. Foto: Arhiv Adama Subašića

To je zgodba o skladbi Zarjavele trobente, ki je nastala leta 1984 v Sarajevu. "Bilo je junija ali julija, takoj po olimpijadi. V enem takrat najmodernejših studiev v Jugoslaviji smo bili pri koncu s snemanjem svoje debitantske plošče. Na Radiu Sarajevo smo posneli deset komadov in nekako smo se strinjali, da potrebujemo še eno močno skladbo,” se spominja Adam Subašić, bobnar skupine Kongres.

Komadi: Zarjavele trobente

S kitaristom Aljošo Buho sta bila v študentskem stanovanju cimra. Pod večer sta se usedla in si privoščila pijačo. "Padla sva v kreativne debate in začela pisati Zarjavele trobente. Aljoša, ki je bil slovenskega rodu, je verze sproti prevajal v slovenščino. Bila sva zelo navdihnjena, ob kitari sva besedilo takoj skušala tudi uglasbiti."

Mlada kreativca sta se fiktivno prestavila v cirkus Qualabladala in v poletni sarajevski noči pred 40 leti so se oglasile Zarjavele trobente. Tiste dni je bil v Sarajevu tudi Zoran Predin, ki je fantom iz tria Kongres priskočil na pomoč pri ostrenju slovenskih verzov. "Zdelo se mi je simpatično, da bosanska skupina poje v slovenščini. Malo sem samo spremenil aranžma, sicer pa sem pri originalnem besedilu pustil slovnične napake, saj so zvenele šarmantno. Sodeloval sem tudi pri snemanju, pel sem v zboru za refrene," pripoveduje Predin.

Skupina Kongres je kmalu razpadla. Aljoša Buha, ki je po mamini strani izhajal iz Nove Gorice, je postal član skupine Crvena jabuka. Leta 1986 je na poti na koncert tragično umrl v prometni nesreči pri Mostarju. Bližala se je vojna, ki je popolnoma razdejala tudi sarajevsko glasbeno sceno. Pevec Mahir Purivatra se je odselil v Kanado, bobnar Adam Subašić je bil v vojni težko ranjen.

Naslovnica LP plošče, na kateri je v slovenščini poleg Zarjavelih trobent tudi komad Zabav. Foto: Arhiv Adama Subašića
Naslovnica LP plošče, na kateri je v slovenščini poleg Zarjavelih trobent tudi komad Zabav. Foto: Arhiv Adama Subašića

Zoran Predin: "Da ne bi pesem popolnoma poniknila v pozabo, sem se odločil Zarjavele trobente leta 1992 posneti tudi sam. Pesem je prelepa, da bi bila pozabljena. Postala je hit, s honorarji od avtorskih pravic si je Adam pomagal pri zdravljenju. Vmes so avtorstvo neupravičeno pripisali meni, kar ni res.

Komad je izjemno otožen, mnogi niti ne slišijo, da govori o tragično umrli akrobatki. Nekateri so prepričani, da je v ozadju tudi politično sporočilo. Na koncertih Zarjavele trobente vedno doživijo lep odziv, gre za ljubezenski komad. Zgodba je filmska; glede na to, kako imajo ljudje radi ta komad, ima na neki način srečen konec."

Adam Subašić pravi, da v resnici težko pojasni, zakaj sta z Aljošem Buho tiste sarajevske noči spisala žalostno pesem iz cirkusa Qualabladala. "Preprosto se je zgodilo, potopila sva se v cirkuški svet otožnosti, melanholije in domišljije. Zarjavele trobente so padle z neba."

Zarjavele trobente imajo ob svoji otožnosti neko posebno energijo, ki vsakič znova navduši in pretrese tudi 40 let po nastanku.

Avtor glasbe Zarjavelih trobent Adam Subašić še danes živi v Sarajevu. Je pesnik in pisec. Foto: Veronika Gnezda
Avtor glasbe Zarjavelih trobent Adam Subašić še danes živi v Sarajevu. Je pesnik in pisec. Foto: Veronika Gnezda
Besedilo Zarjavelih trobent

Nostalgičen neki večer,
Franc in Liza
na trapezu sta plesala,
v cirkusu Qualabladala.

Franc je pozabil Lizo,
visoko nekje v zraku,
zagledal je njene oči,
na parketu Qualabladala.

Želel je, da sloni letijo
in jo zbudijo in jo zbudijo.
Zarjavele trobente s svojo glasbo,
da jo zbudijo, da jo zbudijo.

Žirafe, opice in tigri,
žalostni so afriški levi.
Franc poslušal je trobente,
raztrgal cirkuške plakate.