V zakonu s prvo ženo Maureen Cox so se jima rodili trije otroci, danes pa se glasbenik lahko pohvali s tem, da ima osem vnučkov in celo enega pravnučka. Foto: EPA
V zakonu s prvo ženo Maureen Cox so se jima rodili trije otroci, danes pa se glasbenik lahko pohvali s tem, da ima osem vnučkov in celo enega pravnučka. Foto: EPA

Starr se je rodil leta 1940 v Liverpoolu kot Richard Starkey. V otroštvu je prebolel hudo bolezen, zaradi katere je bil večkrat hospitaliziran. Pozneje je poprijel za nekaj priložnostnih del, dokler ga ni prevzela glasba, predvsem britansko gibanje skiffle craze. Leta 1957 je ustanovil svojo prvo skupino Eddie Clayton Skiffle Group, leto pozneje pa se je začel navduševati nad rokenrolom.

Ko so leta 1960 The Beatles začeli delovati, je bil še član neke druge liverpoolske zasedbe, imenovane Rory Storm and the Hurricanes, ki pa ni dosegla širše prepoznavnosti. Tako se je leta 1962 odzval na povabilo Beatlov, da na bobnih zamenja Peta Besta, vse drugo je zgodovina.

Beatli veljajo za eno komercialno najuspešnejših in tudi kritiško dobro sprejetih skupin vseh časov. Čeprav so delovali zgolj deset let, od leta 1960 do leta 1970, so izdali 13 studijskih albumov in presegli številne prodajne rekorde. Med drugim so dosegli več kot 50 uvrstitev na ameriški lestvici najbolj prodajanih singlov Hot 100, od tega 20 prvih mest. Skladba Let It Be je skupini leta 1971 prinesla celo oskarja za izvirno filmsko glasbo. Za vsak album Beatlov je Ringo Starr odpel tudi po eno pesem in se podpisal pod nekaj besedil, med drugim za pesmi Don't Pass Me By in Octopus's Garden.

Po razpadu The Beatles je Starr nadaljeval samostojno glasbeno pot in izdal 20 studijskih albumov, zadnjega z naslovom What's My Name lani. Med njegovimi albumi je bil med kritiki in poslušalci izjemno sprejet album Ringo iz leta 1973, na katerem sta tudi uspešnici Photograph in You're Sixteen, med njegovimi najodmevnejšimi pesmimi pa sta tudi It Don't Come Easy in Back Off Boogaloo.

Za svoje delo je prejel več nagrad. Med drugim je dvakrat vpisan v Dvorano slavnih rokenrola, od leta 1988 kot član The Beatles, od leta 2015 pa kot samostojni ustvarjalec. Leta 2018 je prejel tudi britanski viteški naziv za dosežke na področju glasbe.

56 ur neuporabljenih posnetkov bo zaživelo v filmu

Film The Beatles: Get Back bo predvidoma izšel septembra, vendar datum zaradi pandemije še ni zanesljiv. Foto: AP
Film The Beatles: Get Back bo predvidoma izšel septembra, vendar datum zaradi pandemije še ni zanesljiv. Foto: AP

Ob glasbeni je Star tlakoval tudi filmsko pot. Poleg filmov o Beatlih je zaigral v nekaj celovečercih, kot so Candy (1968), Slepi revolveraš (1971) in Jamski človek (1981). Nastopal je v dokumentarcih in na televiziji, glas pa je posodil tudi pripovedovalcu v animirani seriji Lokomotivček Tomaž in prijatelji.

Eden izmed njegovih trenutnih projektov je The Beatles: Get Back, dokumentarni film, ki nastaja pod taktirko zvezdnika filma Gospodar prstanov Petra Jacksona. Film bo prikazal ozadje ustvarjanja albuma Let it be, ki je najprej nosil naslov Get Back. "Ustvarjati smo začeli že zdavnaj. Našli smo 56 ur neuporabljenih videoposnetkov in več kot 140 ur zvočnih posnetkov snemanja albuma. Prosili smo Petra Jacksona, da nam pomaga," se spominja Starr.

Film naj bi pod okriljem produkcijske hiše Disney izšel septembra, vendar je datum zaradi pandemije novega koronavirusa dvomljiv.

Verjame v mir in ljubezen

Ringo Starr in Paul McCartney. Foto: Reuters
Ringo Starr in Paul McCartney. Foto: Reuters

Sicer je glasbenik vegetarijanec in redno meditira, skozi življenje pa ga še vedno vodi moto mir in ljubezen (Peace and love). Vsakoletno praznovanje rojstnega dne izkoristi kot priložnost za širjenje svojega mota še med druge in za prepevanje skupaj s prijatelji in družinskimi člani.

Letošnji jubilej bo proslavil s slavnostnim dogodkom, ki bo zaradi trenutnih razmer potekal po spletu. Virtualni dobrodelni koncert, imenovan Ringo's Big Birthday Show (Ringov veliki rojstnodnevni šov, op. a.) bo prenašala spletna platforma YouTube. ''Obožujem rojstne dneve. To leto bo praznovanje nekoliko drugačno. Ne bo velikega druženja, ne bo bruncha za 100 ljudi. Pripravljamo pa velik šov, uro glasbe in pogovora. To bo velik rojstni dan,' je pevec pojasnil za revijo Rolling Stone. Spletni koncert bo ponudil mešanico nastopov od doma ter redkih koncertnih posnetkov izvajalcev, kot so Paul McCartney, Sheryl Crow, Gary Clark, Sheila E, Ben Harper in drugi.

Ne bo pa manjkala niti nota dobrodelnosti. "7. julij je moj rojstni dan in upam, da boste opoldne razširili mir in ljubezen po vsem svetu." Starr bo denar, zbran na platformi YouTube, namenil štirim dobrodelnim organizacijam: Black Lives Matter Global Network, David Lynch Foundation, MusiCares in WaterAid.