Foto: AP
Foto: AP

"Z veliko žalostjo sporočamo, da je Sixto Diaz Rodriguez danes preminil. Iskreno sožalje izrekamo njegovim hčerkam, Sandri, Evi in Regan, ter njegovi celotni družini. Rodriguez je bil star 81 let. Naj njegova draga duša počiva v miru," so zapisali na uradni strani pevca in kitarista.

Rodriguez je glasbeno kariero začel leta 1967, a mu sprva ni uspelo doseči kakšnega uspeha v rodnih ZDA, njegova založba pa ga je posledično zapustila. A njegova glasba je naletela na precej več posluha v tujini, kjer si je Rodriguez pridobil kultni status. Še posebej dobro so se njegove plošče prodajale v Južni Afriki in Avstraliji.

Dokumentarni film Iskanje Rodrigueza je bil nagrajen z oskarjem. Foto: AP
Dokumentarni film Iskanje Rodrigueza je bil nagrajen z oskarjem. Foto: AP

Čeprav je bila njegova glasba tako priljubljena, pa se o samem Rodriguezu kaj dosti ni vedelo, krožile so tudi lažne govorice, da se je pevec v 70. letih ubil na odru. A Rodriguez je bil živ in zdrav v Detroitu, kjer je živel v relativni obskurnosti in se preživljal z gradbenimi deli.

Za svojo priljubljenost v tujini, ki je v Južni Afriki delno izvirala iz piratskih kopij njegovega albuma Cold Fact, sploh vedel ni. Medtem pa so v Južni Afriki celoten album posvojili kot neuradno glasbeno podlago mladinskih protestov proti apartheidu.

Rodriguez je za to, kako uspešen je v tej državi, izvedel šele, ko je njegova najstarejša hčerka Eva leta 1997, ko je bil splet še v povojih, naletela na spletno stran, posvečeno njemu.

Prva koncertna turneja po 30 letih

Potem ko je stopil v stik s spletno stranjo, se je Rodriguez konec 90. let odpravil na svojo prvo južnoafriško turnejo. Glasbenik mehiških korenin je igral razprodane koncerte po največjih arenah v državi pred tisočimi oboževalci, sledila je še avstralska turneja.

Med širšo javnostjo je zaslovel z dokumentarnim filmom Searching for Sugar Man (Iskanje Rodrigueza) leta 2012. Film je sledil dvema južnoafriškima oboževalcema, ki izsledita Rodrigueza. Z oskarjem nagrajeni dokumentarni film o tem, kako je Rodriguez odkril svojo slavo v tujini, je privedel do kariernega preporoda za glasbenika, ki se je zatem podal na novo turnejo in posnel nov album.

Dokumentarni film je pobiral nagrado za nagrado. Foto: AP
Dokumentarni film je pobiral nagrado za nagrado. Foto: AP

Stara albuma, ki ju je Rodriguez posnel na začetku 70. let, Cold Fact in Coming From Reality, sta štiri desetletja po prvotni izdaji postala svetovni uspešnici, Rodriguez pa je bil ena od večjih atrakcij največjih festivalov, vključno s Coachello in Glastonburyjem.

"Živa legenda"

Producent filma Simon Chinn je Rodriguezovo smrt označil za "tako zelo žalostno novico". "Bil je živa legenda in bilo mi je v čast ga poznati. Kakšen privilegij, da sem lahko delil njegovo izjemno zgodbo s svetom. RIP Rodriguez – tvoja glasba bo živela večno," je zapisal.

Južnoafriški glasbenik David Scott (The Kiffness) pa je dejal, da je bil Rodriguez "legenda z najbolj izjemno življenjsko zgodbo". "V ZDA je živel v obskurnosti, bil pa je izjemno priljubljen tukaj, v Južni Afriki, za kar je izvedel šele leta in leta pozneje. V naši dobi ne bomo več priča kakšni taki zgodbi," je dejal.