Pesem Amerike je format, ki ga je radiodifuzna zveza javnih servisov EBU prodala ameriški televiziji NBC, kar so si Američani že dolgo želeli, za MMC pojasnjuje poznavalec Evrovizije Andrej Hofer, ki bo vseh osem oddaj tudi komentiral.

"Gre za adaptacijo izvirnega formata Pesmi Evrovizije z enakim ciljem – izbrati najboljšo pesem na ameriških tleh. Pri izboru sodelujeta producenta Christer Björkman in Ola Melzig, Šveda, ki sta soustvarila že kar nekaj evrovizijskih predstav. V prvih petih oddajah gre za kvalifikacije, v vsaki bomo premierno slišali 11 pesmi, sledita polfinala in finale 9. maja, tik pred Torinom," koncept oddaje Pesem Amerike, ki je zasnovala po evropski Pesmi Evrovizije, razlaga Hofer.

Nocoj je na 2. programu TV Slovenija prva dveurna oddaja – vse bosta povezovala ameriška glasbenika Snoop Dogg in Kelly Clarkson –, v kateri se bo pomerilo 11 zveznih držav oz. njihovih predstavnikov. Po kvalifikacijah bosta, kot omenjeno, sledila še polfinala in na koncu finale. O zmagovalni skladbi bodo tako kot na izvirnem tekmovanju odločali združeni glasovi strokovne žirije ter gledalk in gledalcev.

Vseh osem oddaj Pesmi Amerike bo komentiral Andrej Hofer. Foto: TV Slovenija
Vseh osem oddaj Pesmi Amerike bo komentiral Andrej Hofer. Foto: TV Slovenija

Različne zvrsti glasbe, različno znani glasbeniki: "Zabavno bo"

Pesem Evrovizije je bila zamišljena kot tekmovanje, na katerem se slavi raznolikost evropskih narodov oz. držav, tudi ko gre za zvrsti glasbe in jezik, v katerem pojejo izvajalci. Podobno je tudi pri ameriški različici, pravi Andrej Hofer: "Precej podobne zgodbe, le da je tu v ospredju raznolikost 50 zveznih držav, 5 teritorijev in glavnega mesta Washingtona." "Rap, pop, soul, r'n'b, rock, dueti, skupine, solisti, znani in manj uveljavljeni pevci in pevke, vse je v enem kotlu. Beli in temni. Zabavno bo," obljublja.

ZDA so znane po svojem obilju resničnostnih šovov, tudi Pesem Amerike je zasnovana na podoben način. Koliko možnosti za uspeh ima torej tekmovanje? "ZDA so nasičene z resničnostnimi šovi, glasbenimi dogodki, podelitvami, koliko je Pesem Amerike popularna tam, bo pokazal čas," je pri oceni uspešnosti tekmovanja previden Hofer. Pri tem pa poudarja: "Ne gre najbolj staviti na popularnost, ki jo ima Evrovizija na stari celini. Ta se je gradila leta. Odvisno od ponudbe in škandalov. Slednje vedno oplemeniti evrovizijsko tekmo."

"NBC gotovo ničesar ne bo prepustil naključju"

Američani – v nasprotju z nekaterimi azijskimi državami ali Avstralijo – sicer nikoli niso sloveli kot strastni oboževalci Evrovizije, vprašanje je, ali jo sploh poznajo. "Pesem Evrovizije je v preteklosti že prenašala kaka ameriška ali kanadska TV-postaja, gledali so jo v Aziji, pa na kanalu YouTube … Ni nov dogodek, gotovo pa bo privabila mnoge. A to bo pokazal čas. V divji bitki za gledalce NBC gotovo ničesar ne bo prepustil naključju," je prepričan Hofer.

Moj RTV: Pesem Amerike

Med glasbeniki, ki predstavljajo posamezne zvezne države, je nekaj znanih glasbenih imen, večina pa je (evropskemu) občinstvu še neznana. Hofer priznava, da si pri pripravah na komentiranje pomaga tudi s svetovnim spletom. "Razen Michaela Boltona, za katerega vsi nekako vemo, kdo je, ter Macy Gray in Jewel, je veliko manj znanih izvajalcev, za katere se je potem treba pozanimati, kdo so," je dejal v oddaji Dobro jutro. NBC ob tem skrbi tudi, da imajo komentatorji dostop do nekaterih manj znanih informacij, da jih lahko ponudijo svojim gledalcem, je še povedal.

Seznam nastopajočih po zveznih držav oz. območjih, ki jih predstavljajo:

Alabama: Ni/Co, Alaska: Jewel, Ameriška Samoa: Tenelle, Arizona: Las Marias, Arkansas: Kelsey Lamb, Kalifornija: Sweet Taboo, Kolorado: Riker Lynch, Connecticut: Michael Bolton, Delaware: Nitro Nitra, Florida: Ale Zabala, Georgia: Stela Cole, Guam: Jason J., Havaji: Bronson Varde, Idaho: Andrew Sheppard, Illinois: Justin Jesso, Indiana: UG skywalkin, Iowa: Alisabeth Von Presley, Kansas: Broderick Jones, Kentucky: Jordan Smith, Louisiana: Brittany Pfantz, Maine: King Kyote, Maryland: Sisqó, Massachusetts: Jared Lee, Michigan: Ada LeAnn, Minnesota: Yam Haus, Misisipi: Keyone Starr, Misuri: Brett Seper, Montana: Jonah Prill, Nebraska: Jocelyn, Nevada: The Crystal Method, New Hampshire: MARi, New Jersey: Brooke Alexx, Nova Mehika: Khalisol, New York: ENISA,Severna Karolina: John Morgan, Severna Dakota: Chloe Fredericks, Severni Marijanski otoki: Sabyu, Ohio: Macy Gray, Oklahoma: AleXa, Oregon: courtship., Pensilvanija: Bri Steves, Portoriko: Christian Pagán, Južna Karolina: Jesse LeProtti, Južna Dakota: Judd Hoos, Tennessee: Tyler Braden, Teksas: Grant Knoche, Ameriški Deviški otoki: Cruz Rock, Utah: Savannah Keyes, Vermont: Josh Panda,Virginija: Almira Zaky, Washington: Allen Stone, Washington, D. C.: NËITHER, Zahodna Virginija: Alexis Cunningham, Wisconsin: Jake’O, Wyoming: Ryan Charles.

Kako bo potekalo glasbeno tekmovanje Pesem Amerike?