Skupina Guns N' Roses je bila primorana odpovedati nekaj koncertnih datumov turneje. Foto: EPA
Skupina Guns N' Roses je bila primorana odpovedati nekaj koncertnih datumov turneje. Foto: EPA

S širjenjem pandemije novega koronavirusa in uvedenimi strožjimi ukrepi so bila koncertna prizorišča primorana zapreti svoja vrata. Številni zaposleni v glasbeni industriji, sektorju, ki v Ameriki ustvarja skoraj 2 milijona zaposlitev, so tako čez noč ostali brez glavnega vira prihodkov. Po povzdignjenih glasovih in odprtih pismih so nekatere države že priskočile na pomoč glasbenikom, med drugim tudi Združene države Amerike. Dva bilijona dolarjev visoka finančna pomoč je del vladnega programa CARES, s katerim želijo sicer pomagati malemu gospodarstvu. Med 660.000 prejemniki posojil je bilo nekaj več kot 50 glasbenikov oziroma glasbenih skupin, piše Rolling Stone. Svetovno znane skupine, kot so Eagles, Gun N’ Roses, Pearl Jam, Green Day, so se tako pridružile manjšim podjetjem, kot so restavracije, bari in gradbena podjetja.

Med prejemniki največjih posojil so Eagles, Pearl Jam in Disturbed, ki so si od države izposodili med 350.000 in milijonom dolarjev, večina drugih glasbenikov se je odločila za posojila od 150.000 do 350.000 dolarjev. Sredstev niso pridobile samo skupine, ampak tudi organizacije, ki pripravljajo turneje glasbenih velikanov. Tako bo, denimo, posojilo skupine Eagles pomagalo ohraniti okoli 50 zaposlitev. “Zagotovili smo si posojilo, da lahko v teh negotovih časih financiramo ekipo. Tako zelo smo hvaležni za te predane ljudi. Nekateri so starši, drugi morajo plačati (samo) najemnino, in ta denar jim bo pomagal pri preživljanju sebe in svoje družine,” so pojasnili člani skupine My Chemical Romance.

Zakon CARES je bil sprejet aprila, ko se je število okuženih v ZDA strmo povečalo. Poleg poslovnih posojil je zakonodaja upravičenim prejemnikom prav tako namenila 1.200 dolarjev nadomestila.

Pomoč kulturi na Otoku

Sorodna novica Britanci kulturi priskočili na pomoč z milijardo in pol funtov

Tudi britanski glasbeniki so povzdignili glasove in na vlado naslovili odprto pismo, naj poskrbi za koncertno industrijo. Odprto pismo britanski vladi je podpisalo kar 1500 britanskih glasbenikov, med njimi so Ed Sheeran, Paul McCartney in skupina The Rolling Stones. Raziskave kažejo, da glasbena industrija v britanski proračun prinese 4,5 milijarde funtov in zagotavlja 210.000 delovnih mest po državi. Nedavno je tako britanska vlada namenila 1,57 milijarde funtov gledališčem, galerijam in drugim kulturnim ustanovam za blaženje posledic covid-19. Kot je v izjavi sporočila vlada, bodo sredstva, ki predstavljajo največjo enkratno naložbo v britansko kulturo, pomagala preživeti ključnim kulturnim in dediščinskim organizacijam v državi.