Umetniški in kulturni sektor v Veliki Britaniji je pandemija močno prizadela. Koncertov še vedno ne morejo prirejati, usoda prizorišč pa je zaradi vzdrževanja socialne distance tudi za neposredno prihodnost negotova.

Zagovorniki denarne pomoči upajo, da bo lahko finančna injekcija pomagala ustvarjalni industriji v svetu po pandemiji; drugi napovedujejo, da nič ne more več preprečiti množičnega osipa v ustvarjalnem sektorju. Foto: AP
Zagovorniki denarne pomoči upajo, da bo lahko finančna injekcija pomagala ustvarjalni industriji v svetu po pandemiji; drugi napovedujejo, da nič ne more več preprečiti množičnega osipa v ustvarjalnem sektorju. Foto: AP
Sorodna novica Ministrstvo zanika, da kulturna panoga po pandemiji ne bo preživela

Sredstva bodo namenjena muzejem, zgodovinskim lokacijam pa tudi družbam, ki organizirajo dogodke z živo glasbo, ter neodvisnim kinom.

Kot je v nedeljski izjavi sporočila vlada, bodo sredstva, ki predstavljajo največjo enkratno investicijo v britansko kulturo, pomagala preživeti ključnim kulturnim in dediščinskim organizacijam v državi.

Sporočilo je sledilo pozivu oblastem minuli teden, naj koncertno industrijo rešijo pred propadom. Odprto pismo britanski vladi je podpisalo kar 1500 britanskih glasbenikov, med njimi so bili Ed Sheeran, Paul McCartney in skupina The Rolling Stones.

Umetnostni in kulturni sektor po podatkih vlade zaposlujeta 700.000 oseb. Iz gledališča Globe so maja sporočili, da gledališču brez finančne pomoči za blaženje posledic pandemije grozi zaprtje.

Odločitev vlade sta pozdravila skladatelj Andrew Lloyd Webber in direktor Londonskega simfoničnega orkestra Simon Rattle, ki upa, da bodo finančna sredstva razdeljena čim hitreje, "saj se je tolikšno število ustanov in posameznikov znašlo na robu prepada". Pravzaprav so mnogi presenečeni nad tem, koliko denarja bo kultura dobila. "Mislim, da gre za presenetljivo ambiciozen paket, še posebej v primerjavi z nekaterimi od naših evropskih sosedov," je komentiral dramatik James Graham, eden od tistih, ki so glasno opozarjali na bližajočo se katastrofo v svetu kulture.

Številne Britance je presenetila
Številne Britance je presenetila "radodarnost" paketa, saj se je na podlagi predhodnih izjav zdelo, da vlada ne bo hotela intervenirati zelo odločno. Foto: EPA

Premier Boris Johnson je ob razglasitvi paketa poudaril, da sta umetnost in kultura "duša naroda". "Zaradi tega dvojega je naš narod velik in tudi ključen akter v ustvarjalnih industrijah. Razumem, s kako velikim izzivom se sooča umetnost; ohraniti in zavarovati jo moramo za naslednje generacije, poskrbeti, da bodo umetniški kolektivi in prizorišča lahko delovali in preživeli v obdobju, ko so vrata zaprta in zavese spuščene."

Postopno odpiranje
Čeprav v Veliki Britaniji skrb glede ponovnega povečanja števila okuženih z novim koronavirusom ostaja, so pred nedavnim sprostili številne omejitve in dovolili, da so po treh mesecih vrata za javnost ponovno odprli kinematografi, galerije, muzeji in knjižnice.

Velika Britanija je država z največ smrtmi zaradi pandemije v Evropi. Poročajo o več kot 44.000 smrtnih izidih in 250.000 potrjenih primerih covida-19.