Prvih nekaj taktov je Nina odpela v zraku. Foto: Primož Pičulin
Prvih nekaj taktov je Nina odpela v zraku. Foto: Primož Pičulin

Nina Pušlar svojih oboževalk in oboževalcev ni niti malo zavedla, ko je svoj prvenec v največji slovenski dvorani poimenovala Nina Pušlar Show. 25 skladb dolgo predstavo bi bilo krivično poimenovati zgolj koncert, saj so obiskovalci dvorane Stožice sinoči doživeli glasbeni teater največjih razsežnosti. Da bo nastop drugačen od običajnih, je že pred dogodkom dalo slutiti pet velikih zaslonov za odrom, steza, ob kateri so najzvestejši oboževalci nestrpno čakali na prve tone, in zapestnice na rokah večine obiskovalcev, ki so sprva svetile v oranžni barvi.

Pevka, ki je na slovensko sceno prodrla z zmago v drugi sezoni Bitke talentov v oddaji Spet doma leta 2005, se je odločila, da bo občinstvo tudi brez predskupine dovolj ogreto za udarni začetek. Oči množice so bile ob ugasnjenih reflektorjih in prvih krikih najbolj neučakanih uprte v oder, a so pogledi zaman iskali Nino. Ta se je namreč odločila za spektakularen prihod na oder in se je ob uvodnih taktih skladbe Ni ona med navdušeno poslušalstvo spustila kar s stropa arene. Skladbo prvega albuma (2006) je leta 2020 predrugačila v retro-kabaretsko različico, na koncertu pa so jo pospremili še kakovostni spremni vokali in plesalci, ki so že v prvem delu šova ustvarili posebno vzdušje.

Uresničene sanje

Množico je pri drugi skladbi večera Dež presenetila sinhrona sprememba barve zapestnic, ki se je med koncertom spremenila pri praktično vsaki skladbi. Poleg številnih plesalcev, ki so poskrbeli za popestritev glasbenega dogajanja, so se pod strop dvorane dvignili še akrobati. Teatralnemu pozdravu občinstvu je sledil še Ninin: "Dober večer, Stožice! Draga publika, najlepša hvala. Lahko rečem samo – vav! Poseben občutek je stopiti na največji oder v naši prelepi deželici."

Številčna zasedba na odru je poskrbela za izvrstno vzdušje. Foto: Primož Pičulin
Številčna zasedba na odru je poskrbela za izvrstno vzdušje. Foto: Primož Pičulin

Studijske različice uspešnic je pevka z ekipo za najpomembnejši koncert v karieri priredila ravno prav, izvedba pa je bila vrhunska. Odlični spremljevalni vokali, godalni orkester, pihala in trobila, dva tolkalista in Ninin bend so presunili občinstvo, tudi pregovorno slaba akustika največje slovenske dvorane sinoči ni imela možnosti. Glasbenica je pobrskala po osemnajstih letih glasbenih spominov in napovedala zmagovalno skladbo Slovenske popevke leta 2012 Kdo še verjame. "Če sem iskrena, sanjala sem o tem, nisem si pa predstavljala, da bomo skupaj v tako velikem številu," je še priznala. Med skladbo je delovalo, kot da so se Stožice skrčile v najbolj intimno koncertno prizorišče, tudi tisti v rdečem ringu, ki so bili od odra najbolj oddaljeni, so imeli občutek, da Nina poje samo za njih in za nikogar drugega.

Odličen basovski solo in igra luči sta občinstvo povedla v skladbo Za vedno, pri kateri je množica, ki je sicer ves čas na ves glas prepevala, dobila prvo priložnost, da se sliši samo njo. Dejstvo, da je občinstvo brez težav vokalno spremljalo Nino, je samo še en dokaz, da je pevka v osemnajstih glasbenih letih nanizala lepo število uspešnic. Udarni prvi del koncerta je sklenila skladba To mi je všeč, ki sta jo sklenila izvrsten kitarski solo in "odrska eksplozija" konfetov.

Šopek vrtnic

Nina je nato postregla z nekoliko počasnejšimi ritmi, ki pa niso bili nič manj mogočni. Med skladbo Lepa si je prvič sestopila z odra in se podala pred največje oboževalce v prvih vrstah. Poslala je poljub eni najmlajših oboževalk, ki je na očetovih plečih spremljala spektakel. Za vokalno mojstrovino so s skladbama Mimogrede in Vivo per lei poleg zvezde večera poskrbeli Matjaž Robavs, nato pa še celotna skupina Trio Vivere. Robavs je z Nino sodeloval že v muzikalu Cvetje v jeseni, pevko pa je presenetil s šopkom belih vrtnic: "Vsi si želijo, da bi ta trenutek stali na mojem mestu. Ta čudoviti šopek je sestavljen iz mnogo vrtnic in vsaka izmed teh rož je upodobitev tvoje osebnosti in čudovitega značaja. Vsi te imamo radi, veseli smo za ta večer s teboj. Edina in neponovljiva si, naša draga Nina."

Oboževalce je skladba Vivo per lei v izvedbi s Trio Vivere navdušila že februarja, ko so jo z Nino izvedli prvič: "Gre za eno najlepših pesmi vseh časov. Res mi je pri srcu in vesela sem, da smo jo z glasbenimi prijatelji izvedli po naše, tako kakor jo čutimo. Vivo per lei, živimo za njo, za glasbo." Pri skladbi Andree Bocellija so se občinstvu naježile dlake, tudi kakšna solza pri čustveni izvedbi ni bila umanjkala.

Pesem Tvoja kri je posvetila vsem svojim prednikom, ljudem, ki so ob njej že od samega začetka, še posebej pa svoji mami: "Leta 2009, ko smo že skoraj končali snemanje albuma, me je po telefonu poklical Martin Štibernik, producent in avtor velikega števila mojih pesmi v vseh osemnajstih letih, in mi povedal, da album še ne sme v tisk, saj ima zame še eno pesem, za katero res misli, da mi bo všeč. Želela sem si, da jo ta večer odigrava in zapojeva v tej povsem originalni izvedbi posebej za vas." S čustvi nabitim skladbam je sledil nabor nekaterih Nininih največjih uspešnic, med prvimi je bila to naslovna skladba z najnovejšega albuma (2022), Nina Nina Nina, ki je dodobra dvignila temperaturo v Stožicah, takoj za njo pa še Včeraj in za zmeraj in Za naju.

Prvič pred razprodanimi Stožicami. Foto: Primož Pičulin
Prvič pred razprodanimi Stožicami. Foto: Primož Pičulin

Za še en izvrstni kitarski vložek je pri skladbah Malo malo in Prste stran poskrbel eden najbolj plodnih slovenskih glasbenikov Bor Zuljan, ki je na klasični kitari občinstvo ponesel v glasbeno stratosfero. Delovalo je, da ima Nina z vsako skladbo nekoliko več energije, zadnje skladbe rednega dela koncerta pa so druga za drugo navduševale občinstvo. Ko je bilo vzdušje na vrhuncu, se je pevka nasmejana usedla na rob steze, ki je delila prednji del parterja, in uživala v enkratnem prizoru. V bisu so Ninini oboževalci slišali še tri skladbe, ki so sklenile enega boljših popkoncertov v zadnjih letih pri nas. Od zvočnih do svetlobnih učinkov, številnih menjav preoblek (enkrat celo med skladbo), pa vse do posnetkov Nininega prvega nastopa v oddaji Spet doma, ki so poslušalce vrnili v leto 2005, plesnih skupin in plesalk na svili, ki so glasbenemu doživetju dodale že skoraj "pocukrano" piko na i. Občinstvo je dobilo šov, ki ga ne bo tako hitro pozabilo.

Nina Pušlar v Stožicah

Ni ona (retro)
Dež
Svet na dlani
Kdo še verjame
Saj sva skupaj
Za vedno
To mi je všeč
Lepa si
Ironija
Mimogrede (s Trio Vivere)
Vivo per lei (s Trio Vivere, priredba skladbe Andree Bocellija in Giorgie Todrani)
Vse, kar rečeš mi
Tvoja kri (z Martinom Štibernikom)
Nina Nina Nina
Včeraj in za zmeraj
Za naju
Malo malo (z Borom Zuljanom)
Prste stran (z Borom Zuljanom)
Poljub na klopci
Rok trajanja
Ta svet ne zna živet
Svet je tvoj

Bis:
Pusti me
Tople oči
Pozdrav z ljubeznijo