“Glasbe je univerzalna.” Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
“Glasbe je univerzalna.” Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Od razpisa septembra pa do junija so se za prvaka Špil lige tudi letos potegovali številni srednješolski glasbeniki in glasbenice, vrhunec pa je jubilejna deseta sezona glasbenega dogodka doživela s finalom “velikih štirih”, ki so postregli z bogatim naborom žanrov.

Za krono so se na petkov večer, ki ga je pospremil tudi stavek: “Glasbe je univerzalna”, pomerili umirjeni Harvi, ki so postregli z lo-fi energijo, štajerska pop-rockskupina Razpad sistema, ki so se vsem vtisnili v spomin tudi, ker je bend na enem izmed večerov Špil lige svoj nastop izpeljal kljub bolezni pevke, ljubljanski trash metalci Black Camo, ki so poskrbeli, za kar naj bi bilo po njihovih besedah največji "moshpit” na Kongresnem trgu – po njihovo še Francetu Prešernu to ni uspelo – na koncu pa so oder zavzeli še Špil ligni, ki so med drugim postregli z avtorskim hiphopom, ki sta ga pospremili džezovska in soul nota.

Kljub temu da so vsi finalisti med procesom Špil lige, katere namen je tudi trening nastopanja z izkušeno ekipo, izjemno napredovali, so na koncu s konkurenco pometli prav Špil ligni. Ti so se po mnenju žirije, ki so jo letos sestavljali Maša Pavokovič, Andi Koglot in Borja Močnik, najbolje odrezali, osvojili so tudi srce občinstva. “Nerealno se počutimo. Kot lignji smo – plavamo v svetu, mehki smo in spolzki, ker smo se toliko potili, pa tudi jokali od sreče. Zelo smo veseli,” so za MMC po zmagi povedali člani zasedbe, ki je poskrbela za poseben šov in doživetje, vzdušje je popestrila tudi njihova maskota – velikanski ligenj.

Čeprav so bili cel dan na trnih in živčni, sta jih pogled na njihove zveste prijatelje, ki so se zvrstili v prvih vrstah, in dobro vzdušje v občinstvu pomirila. “Ko smo prišli na oder, smo pomislili: ‘Dajmo ga uničiti!’” je še priznala skupina, ki sicer prihaja z Gimnazije Poljane, in dodala, da se jim zdi blagoslov, da ustvarjajo pesmi in v svet pošiljajo različna sporočila. “Toliko časa vlagamo v to, potem pa smo zdaj to, kar smo naredili, lahko tudi pokazali,” so še iskreno pristavili in dodali, da so preprosto – hvaležni.

Maskota jih je spremljala. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Maskota jih je spremljala. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Eksperimentiranje se nadaljuje

Brez Špil lige sploh ne bi skupaj delali glasbe. Imeli smo vzpone in padce, a to je bila ena izmed najboljših izkušenj. Napredovali smo, se med seboj povezali. Pravi ljudje smo se našli, da zdaj delamo to, kar delamo, naša ustvarjalna energija je neverjetna, preprosto se ujamemo,” so še povedali zmagovalci, ki so se jim začele uresničevati sanje. Svoj dosežek so se odločili proslaviti z vsemi svojimi prijatelji, ki so jih prišli spodbujat. “Ves večer se bomo objemali, brez njih tega ne bi bilo – če ne bi bilo občinstva, tudi mi ne bi bili tako samozavestni. So del benda,” so iskreno pristavili člani.

“Ocean ima veliko tokov, in mi smo zdaj ta orjaški ligenj, ki raste. Malo plavamo s tokom, malo pa tudi proti njemu, gremo po svoje. Ligenj se bo morda naučil tudi hoditi,” so svoje prihodnje podvige še komentirali glasbeniki, ki se bodo še naprej lotevali eksperimentiranja.

“Skozi Špil ligo se je predstavilo in razvilo veliko zanimivih glasbenikov, tu so naredili prve korake"

Kot omenjeno, Špil liga, kjer lahko nastopajo skupine, v kateri ima vsaj polovica članov status dijaka, ter je po mnenju nekaterih lahko eden izmed najpomembnejših in največjih korakov za katero koli zasedbo, letos praznuje že 10. obletnico. To bodo slavili s prav posebnim koncertom 15. septembra, ko se bodo na odru zvrstili tudi nekdanji zmagovalci, tudi Koala Voice in Infected. “Skozi Špil ligo se je predstavilo in razvilo veliko zanimivih glasbenikov, tu so naredili prve korake,” je za MMC dejal Nik Drozg, večletni vodja projekta, ki meni, da je pomembno, da si glasbeniki prizadevajo za to, kako privabiti občinstvo, in dodal, da je zanimivo gledati, kako tudi nekateri iz prve sezone še vedno nastopajo.

Odlično je vsako leto videti nove mlade glasbenike, ki jih poskušamo opremiti z izkušnjami in znanjem, da imajo potem boljše možnosti za naprej,” je še povedal in dodal, da so v zadnjih letih za vse ligaše dodali še delavnice tudi o menedžmentu, snemanju, pripravah na tonskih vajah in promociji. Po njegovem mnenju sicer priložnost, ki jo glasbenikom da ta natečaj, nekateri izkoristijo bolj, drugi manj.

Poskrbeli za šov. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Poskrbeli za šov. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Še naprej se bo Špil liga organsko razvijala

Po njegovih besedah Špil ligo vsako leto poskušajo nadgraditi, v 10 letih je pa je napredovala predvsem na področju tehnologije – za prenos v živo imajo zdaj boljše kamere. Tudi nagrade so se bolj razširile – na začetku so se bolj osredinjali le na zmagovalca, zdaj pa tudi finalisti dobijo raznolike priložnosti, letos so jim med drugim ponudili tudi snemanje singla v enem izmed štirih partnerskih studiev. V zadnjih letih so začeli sodelovati tudi s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo, ki poskrbi za medsebojno povezovanje dijakov, tudi pri fotografiranju tekmovalcev.

V prihodnje Drozg sicer upa, da jim bo uspelo zagnati še dodatna sodelovanja, ideja je tudi, da bi na drugih prizoriščih po Sloveniji ponovno nastopili štirje finalisti, brez tekmovalnega duha. “V finalu so vedno štirje izjemni izvajalci, nekdo pa pač mora zmagati. To ne pomeni, da si tisti, ki ne zmagajo, ne zaslužijo še več priložnosti,” je pojasnil Drozg in dodal, da so pogovori naleteli tudi na predlog, da bi se Špil liga regionalno ali mednarodno povezala, na način izmenjave. “Špil liga se bo še naprej organsko nadgrajevala, kot se je do zdaj,” je še zagotovil.