Nino Ošlak je dobil največ glasov in veliko nagrado občinstva. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba
Nino Ošlak je dobil največ glasov in veliko nagrado občinstva. Foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba

Za zmago se je potegovalo 12 izvajalcev, ki so svoje skladbe izvedli v živo, ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla.

Glasbeni festival je uvedla Anika Horvat s pesmijo Na polno, ki ji je sledil pevec Canegatto s skladbo Nekaj lahkega. Tretja je nastopila Kataya, ki bo zapela pesem Ko vidiš me srečno, v nadaljevanju pa sta se predstavili zasedbi Baba'n'dica s skladbo Vodana in Manouche s pesmijo Čas nazaj si zavrtiva. Šesta je nastopila Sara Lamprečnik s skladbo Ob svitu.

Nina Grilc je predstavila pesem Ni isto, Alex Volasko je odpel Odo Ljubljanskemu gradu, Nino Ošlak pa skladbo Med nama. Eva Hren se je v pesmi spraševala Kako zveni pomlad, Parvani Violet se je predstavila s pesmijo Plamen, tekmovalni del festivala pa je sklenil legendarni Oto Pestner s skladbo Spomin na te.

Kakšni so odzivi nagrajencev Popevke 2023?

Pet nagrad strokovne žirije

Strokovna žirija je podelila pet nagrad: velika nagrada za najboljšo skladbo v celoti je pripadla Evi Hren za pesem Kako zveni pomlad. Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela Zvezdana Novaković za pesem Vodana, za najboljšo interpretacijo je bil nagrajen Oto Pestner, za najboljšo priredbo Matija Krečič iz skupine Manouche, najboljša mlada izvajalka pa je postala Sara Lamprečnik.

Občinstvo pa je z glasovanjem izbralo končno zmagovalko. Popevka 2023 je torej skladba Med nama, ki jo je izvedel Nino Ošlak. "Občutki so, tako kot pojem v pesmi, 'nekaj, kar z besedami opisati se ne da'. Zdaj, ko je mimo, zares vem, kako se to občuti v živo, kajti ko sem pisal pesem, o tem nisem razmišljal. Res sem vesel in hvaležen za to nagrado," je dejal Ošlak po zmagi za Radio Slovenija. Za TV Slovenija je dodal: "V zeleni sobi sem na ekranu videl drugega izvajalca, ne sebe. Nisem dobro slišal, kar so rekli, v bistvu sem šele čez čas ugotovil, ko so mi vsi začeli ploskati, da je zmagala ravno moja pesem."

Prisluhnite:

Nino Ošlak: Med nama
Končni vrstni red po glasovanju občinstva:

Med nama - Nino Ošlak
Kako zveni pomlad - Eva Hren
Spomin na te - Oto Pestner
Na polno - Anika Horvat
Ob svitu - Sara Lemprečnik
Vodana - Baba'n'dica
Ni isto - Nina Grilc
Oda Ljubljanskemu gradu - Alex Volasko
Čas nazaj zavrtiva - Manouche
Ko vidiš me srečno - Kataya
Plamen - Parvani Violet
Nekaj lahkega - Canegatto

Strokovna komisija je 12 tekmovalnih skladb izbrala izmed 101 prijavljene skladbe. Člani komisije so bili Gašper Salobir (predstavnik ZKP RTV Slovenija, profesor glasbe, akademski glasbenik, multi-inštumentalist in dirigent), Matej Jevnišek (predstavnik Radia Slovenija, glasbeni urednik in voditelj na 1. programu Radia Slovenija), Janez Hace (bas kitarist, producent, skladatelj in član skupine Siddharta), Boris Benko (skladatelj in član Dua Silence), Gregor Strasbergar – Štras (pevec, kitarist in tekstopisec glasbene skupine MRFY).

Anika Horvat: Na polno
Canegatto: Nekaj lahkega
Kataya: Ko vidiš me srečno
Baba'n'dica: Vodana
Manouche: Čas nazaj si zavrtiva
Sara Lamprečnik: Ob svitu
Nina Grilc: Ni isto
Alex Volasko: Oda Ljubljanskemu gradu
Nino Ošlak: Med nama
Eva Hren: Kako zveni pomlad
Parvani Violet: Plamen
12. Oto Pestner: Spomin na te
Večer sta vodili Helena Blagne in Raiven. Raiven je predstavila svojo novo skladbo z naslovom Ikona. Foto: Televizija Slovenija/Katja Kodba
Večer sta vodili Helena Blagne in Raiven. Raiven je predstavila svojo novo skladbo z naslovom Ikona. Foto: Televizija Slovenija/Katja Kodba

Popevka je edini festival, na katerem sodelujoči pojejo v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra – Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Big Banda RTV Slovenija. Ob začetku prireditve so se z glasbenim utrinkom najprej poklonili nenadoma umrlemu legendarnemu radijcu in satiriku Sašu Hribarju.

Kot je znano, je bila prireditev (takrat še Slovenska popevka) prvič organizirana leta 1962 v festivalni dvorani na Bledu, na njej pa je slavil zmago Stane Mancini s pesmijo Mandolina. Lani je med vsemi nastopajočimi občinstvo najbolj prepričala Mia Guček, ki je za skladbo Nove slike prejela veliko nagrado občinstva.

Letošnji zmagovalec Nino Ošlak. Foto: Televizija Slovenija/Katja Kodba
Letošnji zmagovalec Nino Ošlak. Foto: Televizija Slovenija/Katja Kodba
Popevka 2023