Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj

Prvi studijski album skupine LPS je začel nastajati takoj po presenetljivem zmagoslavju na slovenskem izboru za pesem Evrovizije in nastopu v Torinu leta 2022. Ekipa si je vzela čas, da občinstvu ponudi kakovosten glasbeni izdelek: "Ta album smo začeli pisati takoj po Evroviziji. Novo glasbo smo ustvarjali ob številnih spremembah, ki so se dogajale v naših življenjih, kar se tudi sliši," je za MMC pred koncertom povedal pevec skupine Filip Vidušin.

Skoraj dve leti po tem, ko so nastopili na enem izmed največjih evropskih odrov, so oboževalci prvič v živo in v celoti slišali nov album, ki je glasbeno nekoliko bolj zrel in dovršen, ustvarjen pa kot nalašč za to, da se bodo nekatere skladbe še lep čas "rolale" po slovenskih radijskih postajah. Na albumu je nedvomno svoj pečat pustil tudi eden najboljših slovenskih producentov Žare Pak. "Velik del tega našega koraka naprej je bilo tudi sodelovanje z Žaretom Pakom, ki je res odličen producent. Zelo smo veseli, da smo lahko sodelovali z njim. Za izdelavo albuma smo imeli ogromno časa, svoje pa je dodalo tudi sodelovanje z Žaretom," je dodal Vidušin.

Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj

Občinstvo je v Cvetličarni najprej ogrela skupina "iz iste kleti kot LPS," Babooni, ki je z nekaj lastnimi skladbami in priredbami zbrane spravila na delovno temperaturo. Celjsko zasedbo so dobro sprejeli, za odlično ogrevanje pa je poskrbel predvsem energični frontman Aleksander Breznikar.

Mladi v prvih vrstah so s posameznimi kriki že nestrpno čakali prihod glavne skupine, kriki pa so postajali vse glasnejši in vse pogostejši, ko se je na zaslonu za odrom začel vrteti filmček utrinkov iz glasbeno obarvanega otroštva, srednješolskih dni in evrovizijskega nastopa članov skupine LPS. Občinstvo je dodalo še nekaj decibelov, ko se je na odru pojavila petčlanska zasedba, ki je z introm v Nekaj novega oboževalce od samega začetka držala v pesti, takoj za njo pa je sledila še skladba Insomnia.

Sorodna novica Babooni: Ljudje se preprosto ne odločajo za obisk koncertov skupin, ki jih ne poznajo

Koncert so popestrili številni gostje

Da bo na koncertu LPS tudi nekaj glasbenih gostov, je občinstvo pričakovalo že zaradi same napovedi dogodka, a nihče ni pričakoval, da bo na koncertu kar mrgolelo odličnih slovenskih glasbenikov, ki so vsak po svoje najbolj vplivali na slog in zvok novega albuma zasedbe. LPS se je na odru najprej pridružil Urban Koritnik (Jet Black Diamonds), nato pa še Boris Kokalj (Kokosy). Skladbi Daj le daj in Planeti se vrtijo sta poskrbeli za val navdušenja in rajanja med mladimi, ki so tako poleg svežega albuma LPS lahko slišali tudi številne skladbe, ki so bile temelj za ustvarjanje plošče.

Na plošči je gotovo kar nekaj skladb, ki so dovolj dobre, da postanejo radijske uspešnice, in bodo začrtale pot skupine v prihodnosti, a imajo svoj čar tudi v koncertnem ambientu. Čeprav vokalna izvedba skladb v živo še ni povsem izpiljena – še posebej pri refrenih nekaterih balad –, to še zdaleč ne pomeni, da skladbe niso kakovostne. LPS so šele dobro začeli svoje udejstvovanje na slovenski glasbeni sceni, pa že imajo zvesto bazo gorečih oboževalk in oboževalcev, soliden in poslušljiv prvi album, avtentičnost in karizmo, ki ji lahko zavidajo številni slovenski glasbeniki z več kilometrine.

LPS so med koncertom posneli tudi videospot za skladbo Pesem št. X, ki ji je sledila na platformah za pretočno predvajanje glasbe največkrat poslušana Ne bi šel sam. Ponovno je bil čas za presenečenje na odru, tokrat rapersko obarvan. Najprej sta se na odru zasedbi pridružila Arne in Žena, nato pa še Drill.

Po Cvetličarni je ponovno zadonel trojček skladb novega albuma, ki ga je sklenila naslovna skladba plošče Počakaj me. Občinstvo, ki je večkrat dobilo priložnost, da pokaže poznavanje besedil najrazličnejših skladb, je tokrat prevzelo vajeti koncerta v svoje roke. Čeprav za generacijo Z radi rečemo, da so njihovi pogledi zatopljeni v zaslone mobilnih telefonov, je tokratno ljubljansko občinstvo rušilo stereotip. Prepevanje, poskakovanje in neposredno uživanje v koncertu so bila prava osvežitev za slovensko koncertno sceno. Da, tudi mladi znajo v glasbi uživati tako, kot so pred njimi – sicer ob drugih izvajalcih – uživali njihovi starši. Ljubki so bili tudi doma izdelani transparenti na kartonih različnih embalaž, pevcu pa je bil najbolj všeč tisti, na katerem je pisalo: "Zakaj si na najin zmenek povabil toliko ljudi?".

Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj

Prvi singel, najboljša balada večera

Za nov vrhunec nastopa sta poskrbeli gostji, ki sta na ogenj v občinstvu znova dolili nekaj olja. Katarina Samobor je skupaj z LPS najprej odpela najnovejši singel zasedbe Tabu Vsak dan, nato pa še eno največjih uspešnic skupine – Dobra vila. Tokrat uvodne solaže v skladbo Ker tu je vse tako lepo na klaviaturah Žiga Žvižej (kot ga LPS obtožijo v besedilu evrovizijske skladbe Disko) "ni zasral," je pa za nov val navdušenja z izvedbo skladbe poskrbela Manca Trampuš (Koala Voice).

Silovitemu trojčku skladb so sledile nekoliko bolj umirjene melodije. Skladba Silence In My Head, ki so jo LPS izdali tik pred zmago na slovenskem izboru za pesem Evrovizije in je obenem tudi prvi uradno izdan singel skupine, je omrežila občinstvo. Ob izvedbi skladbe Retrospektiva s klasično kitaro pa je Filip Vidušin pokazal, da mu je vokalna izvedba takšnih pesmi pisana na kožo, saj sta to bili daleč najboljši baladi večera.

"A ste mislili, da me ne bo, ali kaj," se je na odru napovedal Gregor Strasbergar iz ene trenutno najbolj vročih slovenskih zasedb MRFY, ki so jo člani LPS označili kot eno izmed skupin, od katere črpajo največ navdiha. Vsi v dvorani so naenkrat postali Prjatučki, ozračje pa je ponovno postalo naelektreno. LPS bi se na odru moral pridružiti tudi Tomaž Mihelič (Marlenna/Sestre), a je gostovanje na odru zaradi bolezni moral odpovedati. LPS so zato skupaj s triom trobil sami ponesli mlade v daljno evrovizijsko leto 2002 s skladbo Samo ljubezen.

Zimzeleni je sledila še veliko bolj sveža evrovizijska uspešnica Disko, ki je gotovo poskrbela za največje navdušenje večera. Vidušin se je lahko le usedel in občudoval mlade, kako verz za verzom pojejo besedilo največje uspešnice zasedbe, od njih pa je prejel še darilo – plišasti "zadnji" kos pice. Občinstvo, ki je bilo tokrat pripravljeno dati vse od sebe, je poskrbelo za odlično vzdušje na koncertu, ki so ga pripravili LPS in njihovi glasbeni prijatelji. Med bisom so prepevali še glasneje, članom zasedbe LPS pa je na koncu skoraj zmanjkalo besed, a jih je bilo vseeno dovolj, da so se lahko zahvalili vsem, ki so tako ali drugače omogočili njihov naskok na glasbeno sceno.

Foto: Janez Štrukelj
Foto: Janez Štrukelj