"To je prvi rap album, ki je dosegel velike uspehe," je dejal raper Ice-T. Foto: AP

Ameriška skupina Run-D.M.C., ki je leta 1983 nastala v Queensu in so jo sestavljali Joseph Simmons (Run), Darryl McDaniels (D.M.C.) in Jason Mizell (Jam Master Jay), je 27. marca 1984 izdala istoimensko debitantsko ploščo.

Ta je veljala za prelomno, saj je svetu predstavila "tršo" obliko hiphopa z agresivnimi rimami, ki je izstopala med takrat prevladujočim lahkotnim zvokom. Po mnenju kritičarke Rolling Stona Debby Miller glasbeno delo, ki naj bi bil odmik od večine hiphoperjev tistega časa, sporoča, da je "samoizboljševanje edini izhod".

Glasbo na albumu je ustvarila skupina Larryja Smitha Orange Krush, ki je tudi poleg Russlla Simmonsa prevzel vlogo producenta. Prvenec hiphop legend je bil sicer tudi posvečen didžeju iz Bronxa po imenu DJ June Bug.

Že prvi singel albuma It's Like That je luč sveta ugledal 10. avgusta 1983 in je s tonom družbenega protesta, ki se je obregnil tudi ob brezposelnost in inflacijo, odprl novo poglavje v zgodovini hiphopa. Mnogi menijo, da je skladba prva prava raperska pesem in prva hiphop skladba nove šole – glasbeni kritiki so člane zasedbe šteli za pionirje gibanja nove šole hiphopa sredi 80. let prejšnjega stoletja. Pesem je bila tudi v filmu Krush Groove, v katerem so člani skupine zaigrali aprila 1985.

Na albumu sta sicer še vsaj dva "prvič" za glasbeno sceno – Sucker M.C.'s velja za eno od prvih "diss" skladb, Rock Box pa naj bi bila prva pesem v žanru, ki združuje rap in rock.

Zadnja je bila izdana kot tretji singel, kritiki pa ji pripisujejo zasluge za izginjanje družbenih in rasnih meja v glasbeni industriji med rock glasbo in "mainstreamovskim" hiphopom – na novo naj bi definiral oba žanra. Rock Box ni vplival samo na prihodnje rap-rock pesmi, kot so Walk This Way in It's Tricky, ampak tudi na zasedbe, kot so Public Enemy, Beastie Boys, Linkin Park, Rage Against the Machine in Blink-182.

Videospot za omenjeno skladbo je postal prvi raperski video, predvajan na MTV-ju. V njem so predstavili newyorško ulično modo 80. let, tako pa naj bi bili zaslužni tudi za razvoj afroameriške mode, ki se je oddaljila od glamuroznega disko videza in zgodnjega hiphopa.

"To je prvi raperski album, ki je dosegel velike uspehe," je dejal raper Ice-T in dodal, da je utrl pot in vsem omogočil, da lahko ustvarjajo raperske albume, ne le singlov.

Run-D.M.C. je dosegel 53. mesto na lestvici albumov Billboard 200 in 14. mesto na lestvici Top R&B/Hip Hop albumov.

Album se je večkrat uvrstil na sezname najboljših albumov priznane revije Rolling Stone – leta 1989 je bil uvrščen na 51. mesto seznama 100 najboljših albumov 80. let prejšnjega stoletja, 14 let kasneje je zasedel 240. mesto na lestvici 500 najboljših albumov vseh časov, kasneje je na istem seznamu sicer zdrsnil na 242. in 378. mesto. Rolling Stone ga je leta 2003 uvrstil na 26. mesto 100 najboljših albumskih debijev vseh časov.

Sprva je album izdala založba Profile Records, pozneje ga je ponovno izdala založba Arista Records. Leta 2005 je izšla razširjena in predelana izdaja, ki je vsebovala še štiri še nikoli objavljene pesmi.

Pesmi prvenca

1. Hard Times
2. Rock Box
3. Jam-Master Jay
4. Hollis Crew (Krush-Groove 2)
5. Sucker M.C.'s (Krush-Groove 1)
6. It's Like That
7. Wake Up
8. 30 Days
9. Jay's Game