"V naši instituciji imamo zavod razdeljen na dva dela – na desnega in na levega. Po naših internih in dokaj nezanesljivih informacijah je desni del pred leti začel izdajati dva stenčasa: Pacientov tednik in Ekspres norosti," je zapisal Vinko Vasle. Foto: BoBo

V resnici so Pahorjevi feni samo z razumevanjem sprejeli informacijo, da v.d. predsednika vlade živi v vzporednem svetu. Kje kdo živi, pa je ustavna in človečanska pravica in Pahor živi tam, kjer hoče. Saj tudi siromaki živijo tam, kjer ni strehe nad glavo.

Ko je rekel, da bo odločno še enkrat kandidiral za predsednika vlade in da zdaj ve, kako je treba voditi državo, nam je zmanjkalo pomirjeval in smo v stiski morali uporabiti tudi nekatera prisilna sredstva vezanja in izolacije. Medtem ko je polovica pacientov kričala, da zdaj se jim je pa res zmešalo, ker imajo prisluhe in privide, pa je druga polovica začela s pripravo osrednje proslave v instituciji, ki naj bi bila moralna opora prejšnjemu predsedniku vlade in tudi novemu – torej Pahorju. Eden od teh je zlezel na streho institucije in izobesil transparent "Dajmo mu še eno priložnost, pa bo kar bo", potem pa so ga oni iz nasprotne strani začeli obmetavati z vsem mogočim, zlasti pa z zelenjavo in jajci, kar je bilo ocenjeno kot kriminalno ravnanje s hrano v času, ko so v instituciji ljudje tudi lačni. V resnici so Pahorjevi feni samo z razumevanjem sprejeli informacijo, da v. d. predsednika vlade živi v vzporednem svetu. Kje kdo živi, pa je ustavna in človečanska pravica in Pahor živi tam, kjer hoče. Saj tudi siromaki živijo tam, kjer ni strehe nad glavo.

V naši instituciji imamo zavod razdeljen na dva dela – na desnega in na levega. Po naših internih in dokaj nezanesljivih informacijah je desni del pred leti začel izdajati dva stenčasa: Pacientov tednik in Ekspres norosti. Kar je levi del pacientov sila vznemirilo in so poklicali modre čelade, vojsko in policijo, ki je vse skupaj raziskala, saj se je zaradi člankov v teh sten časih po statističnih podatkih povečala stopnja norosti za 67 odstotkov, umrljivost za 45 odstotkov, poskusov samomora za 189 odstotkov in samomorilnost za 33 odstotkov.

Preiskavi je načelovala načelnica oddelka psihiatrije za medijske zlorabe in po treh letih ugotovila, da se je z izdajo Pacientovega tednika in Ekspresa norosti zgodil genocid nad levimi pacienti, zato je vse zločince prijavila mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu. Poglavitni očitek pa je bil, da so desni pacienti grdo pisali o levih, kar je nedopustno, dopustno je le, če levi grdo pišejo in govorijo o desnih. Ker je to temeljna vrednota, ki izhaja še iz NOB-ja, še posebej pa iz revolucije in kočevskih gozdov.

O tem, da je predstojnica oddelka za medijske zlorabe s tem dregnila v sršenje gnezdo, pa seveda govorijo hude grožnje, ki jih je bila deležna iz Štajerske in o katerih konkretno ne govori, ker so bile tako zelo grozljive. Nekateri so v zvezi z njo nekaj natolcevali in so predlagali hospitalizacijo, a je zmanjkalo prostora, ker so vse postelje zaradi globalne krize v naši instituciji zasedene. Omenjena brezplačna stenčasa sta na primer pisala grde podrobnosti o pivovarskem baronu Šrotu, o veliki dami izdaje Andrijani Starini Kosem, najhuje pa je, da sta objavljala horoskop, križanko in vremensko napoved. To je bilo profesionalno najbolj zavrženo dejanje, saj so se križanke, vremenske napovedi in horoskope zlorabljali v politikantske namene.

Tako je bilo na primer v horoskopu Ekspres norosti znamenje škorpijon opisano takole: "Preveč mislite samo nase, poleg tega pa obleka ne naredi človeka. Bodite malo bolj samokritični in se ne precenjujte, ker se bo slabo končalo." Ob tem je treba dodati pojasnilo, da je Borut Pahor, ki je takrat naskakoval oblast, seveda rojen pod znamenjem škorpijona. Ali pa vremenska napoved! V Pacientovem tedniku je za teden pred volitvami 2008 pisalo: "Če ne bo kakšnega večjega presenečenja, potem bomo še naprej imeli lepo, prijazno vreme. Tu pa tam lahko s severa preko naših krajev, zlasti v petek, pride kakšna manjša frontalna motnja, ki pa bistveno na vreme ne bo vplivala." Povsem jasno je, da je ta vremenska napoved skušala vplivati na volivce v tednu, ko so se tisto usodno nedeljo morali odločati. Na srečo jim volivci niso nasedli in je bilo potem tri leta slabo vreme. V križanki pa je bilo vodoravno od desne proti levi treba zapisati ime in priimek šefa socialdemokratske stranke. Jasno: Janez Janša! Kje je pa Borut, smo se upravičeno takrat spraševali.

In zdaj bodo nam, ki smo vse to razkrinkali kot najhujšo zlorabo po povojnih pomorih, očitali, da si izmišljujemo, da so nam grozili! Če rečemo, da so nam grozili, potem so nam grozili. Če so naše pripovedi čudne, potem so grožnje toliko bolj grozne. Če jih nismo prijavili, potem je jasno, da so bile grožnje tako krute, da jim tudi policija ne bi verjela. Zato nismo nič prijavili, ampak smo trpeli. Tako tudi nismo predstojniku oddelka prijavili onega, ki pravi, da je Zoran Janković. Tip laže, ker trdi, da so Stožice uspeh stoletja, kmetijske parcele v instituciji pa so se po njegovem v zazidalne spremenile zaradi priprošenj ljubljanskega župana na Brezju. Smo ga pa morali izolirati, ker je rekel, da bo kandidiral za direktorja naše klinike, ki je že tako in tako na psu, on bi pa gradil podzemne garaže. Sicer ne gre za norost, ampak za kronično psihično odvisnost od lukenj.

Nekaj psihotikov pa je zakuhalo škandal: iz naše institucije so nagnali vseh pet tipov po imenu Josip Broz in se pri tem sklicevali na odločbo ustavnega sodišča. A ustavno sodišče je prepovedalo samo eno Jankovićevo cesto, ne pa Tita. Po referendumu, na katerem smo sodelovali vsi, pa je bila sprejeta odločitev, da ono cesto poimenujemo po Heleni Blagne – ona pa res ni diktator, razen, ko poje.

Vinko Vasle

V resnici so Pahorjevi feni samo z razumevanjem sprejeli informacijo, da v.d. predsednika vlade živi v vzporednem svetu. Kje kdo živi, pa je ustavna in človečanska pravica in Pahor živi tam, kjer hoče. Saj tudi siromaki živijo tam, kjer ni strehe nad glavo.