Alain Ducasse je prejšnji teden francoskega predsednika pozval k postopnemu odpiranju restavracij. Foto: AP
Alain Ducasse je prejšnji teden francoskega predsednika pozval k postopnemu odpiranju restavracij. Foto: AP

A zvezdniški kuharski mojster Alain Ducasse meni, da je varneje jesti v restavracijah kot pa kuhati doma v karanteni.

Gostinstvo v času korone: Znajdi se, kot se znaš, preživi, kdor more

"Bolje je jesti v restavraciji, ki sprejme vse varnostne ukrepe, kot pa doma, kjer morate najprej do svoje male lokalne trgovine, kjer se ljudje zaletavajo drug v drugega, se dotikajo sadja in vsi nosijo maske," je povedal francoski veteran visoke kuhinje za AFP.

Ducasse, katerega restavracije imajo 17 Michelinovih zvezdic, največ med vsemi kuharskimi mojstri, je svoja stališča prejšnji teden predstavil tudi francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu.

63-letni chef je pozval k "postopnemu in odgovornemu" ponovnemu odpiranju restavracij, češ da je karantena "katastrofalna" za celotno gastronomsko industrijo. "To lahko traja samo še par tednov, več ne," je dejal.

V torek so francoske oblasti sporočile, da se restavracije ne bodo odprle pred začetkom junija. V Sloveniji bodo restavracije s teraso lahko tam ob ustreznih ukrepih začele streči 4. maja.