Slane čebulne potičke so nekoč pripravljali ob posebnih priložnostih, tudi kot nagrado dninarjem za dobro opravljeno delo na kmetiji. Še vedno se najpogosteje pripravljajo v domačih krogih, je za Radio Slovenija poročala novinarka Nina Brus.

Polona Kavčič iz Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije je povedala, da želijo z razvojnimi dejavnostmi ponudbo razviti in jo ponuditi tudi v turistični in kulinarični ponudbi.

To je poleg promocije jedi tudi poglavitni namen prireditve Pajtička fest. Potičke ta konec tedna ponujajo na 11 kulinaričnih točkah kot del kosila, večerje ali kot prigrizek. "Osrednji del pa bo to soboto s tržnico, kjer bo mogoče kupiti različne pajtičke," je povedala Polona Kavčič. Potekala bo tudi kulinarična delavnica.

To staro jed, a v posodobljeni različici, ponujajo tudi v gostišču Gačnk v Logu. Kot je povedal Blaž Peternel, so prvotnemu receptu s čebulo in orehi dodali začimbe in zelišča z domačega vrta. "Jed je kar zahtevna za narediti," je povedal najprej in dodal, da pajtičke ponujajo predvsem pri pozdravih iz kuhinje.

Lani so v okviru festivala spekli in pojedli za več kot 100 kilogramov potičk.

Cilj skupnega snovanja nove kulinarične prireditve na Cerkljanskem, ki poteka drugič, sta razvoj in dvig kakovosti kulinarične ponudbe na osnovi kulinarične dediščine kot tudi povezati ključne deležnike v lokalnem okolju ter povečati prepoznavnost lokalnega produkta – pajtičk.