Foto: Urh Kapelar
Foto: Urh Kapelar

V posodi zmešamo vse sestavine, jo pokrijemo in pustimo pri sobni temperaturi, da se nastavek podvoji.

Glavno testo (za približno 45 medenjakov):
- 250 g bele pšenične moke T 500 (100 %)
- 160 g tekočega medu (64 %)
- 60 g stopljenega masla (24 %)
- 1 jajce (112 g; 22 %)
- 2 g sode bikarbone (1 %)
- 2 g soli (1 %)

Dodatki pred peko:
po 1 čajno žličko mletih začimb: cimeta, kardamoma, nageljnovih žbic, ingverja, zvezdastega janeža, pomarančne lupinice

Maslo stopimo pri nizki temperaturi. Jajci in med penasto umešamo in počasi prilijemo stopljeno maslo, ki ne sme biti vroče, nato še droži, da dobimo enotno zmes.

Moko damo v posodo, po njej potresemo sol in sodo bikarbono ter dobro premešamo. Na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo tekočo zmes.

Ugnetemo gladko, kremasto testo. Ne gnetemo preveč, saj ne želimo, da bi se razvil gluten. Testo naj pokrito počiva vsaj 24 ur pri sobni temperaturi. Nekoliko bo naraslo.

Naslednji dan dodamo testu mlete začimbe, ga pregnetemo in oblikujemo kroglice v velikosti oreha (premera 3 cm), ki jih nato rahlo sploščimo v plitvem pekaču. Lahko pa testo razvaljate med dvema kosoma papirja za peko na debelino 0,5 cm in iz njega z modelčkom izrežete medenjake različnih oblik.

Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 15 do 20 minut. Po peki bodo medenjaki še mehki na dotik. Počakamo, da se ohladijo, nato jih shranimo v škatlo in jo zapremo.

*Namig: Ohlajene medenjake lahko prelijete s sladkornim oblivom, tako da nad paro stepete beljake s sladkorjem in na koncu dodate limonov sok.