Osrednja zvezda festivala bo poleg kulinarike seveda vino. Foto: BoBo
Osrednja zvezda festivala bo poleg kulinarike seveda vino. Foto: BoBo
Dvodnevni festival Okusi Vipavske

Osrednja turistična promocijska prireditev Vipavske doline na področju vina in kulinarike poteka že 15. leto pod okriljem Regijske razvojne agencije Rod Ajdovščina, ki povezuje vipavske vinarje in lokalne mojstre kulinarike. Namenjen je tako najširšemu krogu obiskovalcev kot tudi strokovnjakom, ki želijo poglobljen pogled v teme o vinu.

Poleg kulinarike festival namreč spremlja tudi poslovni in promocijski del. Letos bo tako prvič gostil tudi masterclass, namenjen strokovni javnosti. Udeleženci bodo skozi vodeno degustacijo spoznavali vina izbranih 18 vipavskih vinarjev.

Tokrat so obiskovalcem poleg številnih degustacij na voljo tudi delavnice, Vipavska tržnica z lokalnimi pridelki in možnost obiska Vinarskega muzeja Vipava. Ponedeljkove festivalske ure bodo namenjene tudi vinsko-kulinaričnemu doživetju Bogastvo okusov, ko se lokalni vinarji povežejo z izbranimi gostinci pri pripravi kulinaričnih mojstrovin.

Letošnja novost festivala je oljkarska delavnica za izdelavo vrhunskih oljčnih olj, ki jo pripravlja Goriško oljkarsko društvo. O trenutnih smernicah in izzivih v vinarski industriji pa bodo govorili na strokovni delavnici Trta in vino – soočenje z izzivi, ki jo bosta vodili predstavnici Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica.

V okviru Festivala vina in kulinarike Okusi Vipavske vsako leto po celotni Vipavski dolini poteka tudi Kulinarični mesec. Začel se je 21. aprila in bo trajal do nedelje. V njegovem okviru je 20 lokalnih gostincev pripravilo posebne degustacijske menije.