Stranke nato jedi tudi ocenjujejo. Foto: Cookisto Facebook
Stranke nato jedi tudi ocenjujejo. Foto: Cookisto Facebook
Cookisto bo zdaj iz Grčije prodrl še v London. Foto: Cookisto

Ena izmed teh, ki ji je cookisto že povsem domač, je Marilena Zachou. Že dopoldne se loti priprave musake, nato pa naloži opis in recept na splet in čaka na naročila. Hrana ji ne bo ostala, saj si bo večerjo z njeno družino delilo še najmanj pet ljudi iz atenskega okrožja Marousi. V roku dveh ur je njena musaka, ki je je navadno vedno spekla preveč in jo je nato metala stran, že razprodana.

Prav to je privedlo do Cookista, kjer si vsak zainteresirani (tako kuhar kot jedec) ustvari svoj profil, drugi pa nato tvoje jedi tudi ocenjujejo. Fenomen se je razširil po vsej grški prestolnici - pisarniški delavci, študenti in zaposleni starši se prek spleta povezujejo z lokalnimi amaterskimi kuharji, ki jim nato priskrbijo obroke po najnižji ceni. V Atenah boste za obrok odšteli med tri in štiri evre.

Ni vse v denarju
Vse se je začelo z magistrsko nalogo v obliki poslovnega načrta študenta podjetništva Michalisa Gkontasa, danes pa je stran samo v Atenah privabila že 12.000 kuharjev. Svojo različico bo zdaj oktobra lansiral še London. "To je projekt, kjer imajo korist vsi," razlaga Gkontas. "Kuharji malce zaslužijo, jedci pa dobijo hranljive, doma skuhane obroke za manj, kot bi plačali sicer."

Zachoujeva s svojim postranskim poslom zasluži okoli 200 evrov na mesec, kar porabi za nakupe hrane. Pri Cookistu ne gre za denar, pravi, ampak za sodelovanje in združitev moči v času krize. Hrano prinesejo strankam sami, včasih pa kupcu podarijo še brezplačen posladek ali kaj podobnega. Da bi se vračali.

Je pa Cookisto tudi eden izmed tistih t. i. startup projektov, ki jih tako radi dajejo za zgled temu, kje vse so še tržne niše v kriznih časih, ko se je nezaposlenost v Grčiji povzpela že na 28 odstotkov.
In Cookisto lepo dopolnjuje serijo podobnih uspešnih projektov "deljenja", ki so se razmahnili po finančnem zlomu - Zipcar (deljenje avtomobilov), Lyft (deljenje prevozov), Airbnb (oddajanje svojih stanovanj) ... Vse poteka po istem "starem" principu menjave, deljenja, oddajanja in trgovanja. In temelji na zaupanju. V teh časih pa nekaterim drugega, kot da zaupajo vsaj v sočloveka, če se jim je že sistem izneveril, pač ne preostane.