Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

V naši kuhinji je dišalo po domačem jabolčnem štrudlju! Najstarejši obstoječi recept za pripravo jabolčnega zavitka je menda napisan na roke in sega v leto 1696. V gosteh sta bila aktualna zmagovalna "štrudelmojstra", ki sta izdala zmagovalni recept.

Moko presejemo, dodamo sol, premešamo, dodamo 3 žlice olja, vodo in nežno umešamo. Testo mesimo 7–8 minut. V namaščeno posodo damo testo in ga po vrhu premažemo z oljem, prekrijemo s folijo in pustimo počivati vsaj 1,5–2 uri.

Na pomokanem prtu razvaljamo testo na 0,5 cm debeline, pokapljamo z oljem in s čopičem razmažemo po testu. Pokrijemo s folijo in pustimo počivati 25–30 min. Nato lahko testo z rokami zelo na tanko razvlečemo.

Testo posujemo z drobtinami, naribana jabolka pokapljamo z limoninim sokom in jih enakomerno porazdelimo po testu. Posujemo s sladkorjem in zavijemo testo. Pred peko testo prepikamo z vilicami.

Peki papir namažemo z maslom, damo zavitek na pekač premažemo s stopljenim maslom. Pečemo 45 minut na 180 °C. Pred koncem zavitek posujemo s cimetom in ga pečemo še nekaj minut.