Obiskovalka japonskega vinskega sejma med degustacijo. Foto: EPA
Obiskovalka japonskega vinskega sejma med degustacijo. Foto: EPA
Japonski vinograd. Foto: EPA

Čeprav sta sake in lokalno pivo še vedno najočitnejša izbira alkohola na Japonskem, bi morali ljubitelji vina nedvomno dati priložnost tudi lokalni sorti košu, meni CNN. Košu prideluje okoli 80 vinogradov v prefekturi Jamanaši ob vznožju japonske "svete gore".

Ajana Misava, pridelovalka vina v vinogradu Grace, opisuje sorto kot "očarljivo", s svežo kislino in nizko vsebnostjo alkohola. "Košu ima zelo elegantno aromo. Aromo po agrumih in belem cvetju."

Misava, peta generacija vinarjev v družini, je del gibanja, ki se trudi pripeljati mednarodne tehnike v Jamanaši, da bi tako izboljšali kakovost izdelka. O različnih metodah in postopkih se je učila v Franciji, Južni Ameriki, Avstraliji in Novi Zelandiji. Zdaj si želi košu narediti bolj mednarodno prepoznavnega in bolj "hrani prijaznega".

Relativno visoka cena
Vinski strokovnjaki menijo, da se je prav s pomočjo prizadevanj, kot so Misavina, kakovost japonskih vin v zadnjih petih letih izjemno izboljšala. Na japonskem vinskem tekmovanju, vsakoletnem dogodku, ki ga gosti Jamanaši, sodniki ugotavljajo, da je zdaj treba pozornost posvetiti predvsem temu, kako povečati prepoznavnost košuja.
"Mislim, da moramo storiti več in spodbujati ljudi, da ga pokusijo, ker ko ga enkrat okusijo, si res želijo kupiti še eno steklenico," je povedala ena izmed sodnic, sommelierka Lynn Sherriff.

Tudi vinski poznavalec in pisec Denis Gastin meni, da je košu šele začetek mednarodnega popotovanja japonskih vin. "Tu imamo dobro zgodbo, ki jo bo svet znal ceniti," je povedal. "Zgodba se začenja s košujem, a je tu še veliko drugih zgodb."

Bi pa preboj košuja lahko omejila njegova cena. Zaradi prostorskih omejitev in visokih stroškov dela vas bo steklenica vina iz japonskega grozdja stala precej več kot vino kakšne druge sorte. Kot piše CNN, se vino sicer lepo sklada s tipično japonsko hrano.

Košu pa ni edina sorta, ki jo pridelujejo v vinogradih Jamanašija. Vino izdelujejo tudi iz muškata sorte bailey A, ki so jo razvili posebej za japonsko podnebje.