Četrto leto zapored sta se združili tako strokovna kot ljubiteljska javnost in skupaj izbrali tiste restavracije, ki ljubiteljem kulinarike ponujajo najboljše, kar premore slovenska gastronomija.

Umetnost za štedilnikom. Foto: BoBo
Umetnost za štedilnikom. Foto: BoBo

Vrhunske slovenske restavracije so se v izboru The Slovenia Restaurant Awards 2020 potegovale v različnih kategorijah in regijah. Za najboljšo restavracijo v regiji Alpska Slovenija je bila razglašena Hiša Franko, na področju Mediteranske & Kraške Slovenije je naziv osvojila Gostilna pri Lojzetu/Dvorec Zemono, v regiji Termalne Panonske Slovenije je bila za najboljšo izbrana Hiša Denk, v Ljubljani in osrednji Sloveniji pa je navdušila Restavracija JB.

Naslov najboljše gostilne je prejela Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono, za najboljšo hotelsko restavracijo je bila izbrana City Terasa, naziv najboljšega kulinaričnega novinca pa je prejela Gostilnica in pivnica Stari Pisker, ki si je prislužila še nagrado vox populi, saj je dobila največ glasov javnosti. Letos prvič je bila podeljena tudi nagrada za najboljšo turistično kmetijo, katere naziv je prejela Domačija Majerija.

Na koncu so bili razglašene tri najboljše restavracije v Sloveniji za leto 2020: Gostilna pri Lojzetu/Dvorec Zemono, Hiša Franko in Vila Podvin.

Sorodna novica Najboljše restavracije v Sloveniji: Zemono, Franko, Podvin

Omenjena trojica je slavila tudi v lanskem izboru, leta 2018 je bila namesto Vile Podvin "na stopničkah" Ošterija Debeluh, v prvi izvedbi izbora 2017 pa je bil zmagovalec samo eden – Hiša Franko.

Kako je potekal izbor?

V izboru The Slovenia Restaurant Awards 2020 je bilo oddanih 6.520 glasov strokovne javnosti, pri glasovanju splošne javnosti pa kar 27.630 glasov – skupaj tako 34.150 glasov.

Akademija, ki združuje gastronomska združenja, lastnike restavracij, chefe, medije in “foodije”, je svoje glasove razdelila med 246 restavracij v začetnem naboru. Na seznam za javno glasovanje se je nato uvrstila le polovica restavracij, torej 123, med katerimi je lahko izbirala še javnost. Glasovanje se je začelo 1. marca in je trajalo do konca meseca, vsak posameznik je lahko oddal pet glasov restavracijam v svoji regiji in pet glasov v vseh drugih regijah skupaj.

Merila: restavracija mora biti odprta najmanj eno leto; hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače); storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja). Na osnovi tega se je oblikovala skupna enotna ocena "splošnega zadovoljstva" ob obisku restavracije.

Glasovi Akademije so predstavljali 75 odstotkov končne ocene, o preostali četrtini je odločala javnost. Merila: restavracija mora biti odprta najmanj eno leto; hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače); storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja). Na osnovi tega se oblikuje skupna enotna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Hiša Franko je slavila v vseh dosedanjih izborih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hiša Franko je slavila v vseh dosedanjih izborih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Restavracije se bodo morale hitro prilagoditi

Trenutne razmere zaradi svetovne pandemije covida-19, ki je močno prizadela tudi svet kulinarike, so vplivale tudi na slavnostno razglasitev zmagovalcev. Ta bi morala biti že maja v Smledniku, zvrstile bi se delavnice, okrogle mize, srečanja in slovesna večerja z največjimi imeni.

A zaradi pojava novega koronavirusa so tudi ta dogodek preselili na virtualno platformo in k pogovoru povabili vse tri nacionalne zmagovalce: Valterja Kramarja (Hiša Franko), Uroša Štefelina (Vila Podvin) in Tomaža Kavčiča (Dvorec Zemono – Gostilna pri Lojzetu). Teme pogovora so bile poleg kulinaričnih nagrad tudi trenutne razmere v gostinstvu ter pomen in razvoj v prihodnje. "Restavracije se morajo hitro prilagoditi novi realnosti, preoblikovati in inovirati svoje poslovanje za preživetje," so se strinjali sogovorniki.