Nusret Gökçe je tako velika zvezda, da se pojavlja tudi na rdečih preprogah najprestižnejših filmskih festivalov. Foto: EPA
Nusret Gökçe je tako velika zvezda, da se pojavlja tudi na rdečih preprogah najprestižnejših filmskih festivalov. Foto: EPA

10 dolarjev za sprite, 15 dolarjev za ocvrti krompir, 65 dolarjev za baklavo in kar vrtoglavih tisoč dolarjev za steak. Resda pozlačen, a se jedci ob tem sprašujejo, čemu sploh potrebujejo kost, ki je postrežena odeta v zlate lističe.

Salt Bae sicer nikdar ni veljal za ravno vrhunskega kuharskega mojstra, je pa postal izredno priljubljen, ko je leta 2017 po spletu zakrožil njegov posnetek "Otomanski steak", v katerem Turek tako dramatično soli svoje kose mesa.

Nusret Gökçe, kot je njegovo pravo ime, je svojo prvo restavracijo odprl leta 2010 v Carigradu, leta 2014 pa še izpostavo v Dubaju.

Zvezdniški kuhar milijonar

Potem ko je globalno zaslovel, je restavracije v domovini odprl še v Ankari, Bodrumu in Marmarisu, franšizo pa razširil še na Abu Dabi, Doho, Džedo, Mikonos in ZDA, kjer ima izpostave v Miamiju, New Yorku, Bostonu in zdaj še v Dallasu. Skupno 18 izpostav, pri čemer je morala tista v Bostonu septembra lani začasno zapreti vrata, ker je kršila protikoronske ukrepe.

Gökçejevo premoženje ocenjujejo na 60 milijonov dolarjev, a s slavo in denarjem so prišli tudi številni očitki in kritike, ki letijo tako na kakovost ponudbe kot tudi na njegovo poslovanje in izkoriščanje delavcev.

Račun ene večerje: 6228 dolarjev

Prav iz njegovega zadnjega Nusr-Et steakhousa v Dallasu, pa tudi iz tistega v Miamiju, zdaj prihajajo poročila ogorčenih gostov, ki se čutijo opeharjene predvsem zaradi računov, izstavljenih ob koncu večera.

Eden od gostov je tako na Twitterju objavil fotografijo računa iz miamijskega Nusr-Eta, ki je za šest ljudi znašal 6228 dolarjev.

V to ceno sta med drugim všteti dve porciji "špagetov" (gre za na tanko narezan zrezek striploin) za 160 dolarjev, običajen tomahawk steak za 275 dolarjev in – tisto, kar najbolj bode v oči – zlat tomahawk steak za tisoč dolarjev. Kot pojasnjujejo v restavraciji, gre za marmoriran wagyu tomahawk s 24-karatno pozlato.

Mimogrede, običajno boste za kakovosten tomahawk v ZDA plačali okoli 100 dolarjev.

890 dolarjev za napitnino

Za dobro mero sta na računu tudi še dve prav tako zlati baklavi za 130 dolarjev, ob tem pa restavracija kar sama od sebe zaračuna še 18-odstotno napitnino za servis, kar v omenjenem primeru znese 890 dolarjev.

V ZDA se v restavracijah pričakuje, da gost plača napitnino, ki običajno znese 15–20 odstotkov, z izkupičkom pa se delno krijejo plače strežnega osebja.

Ironija vsega skupaj je, da se je Gökçe leta 2019 tožil s štirimi svojimi nekdanjimi zaposlenimi, potem ko so ga ti obtožili, da si prisvaja del njihovih napitnin.

Četverica je v tožbi navedla, da so bili odpuščeni iz Gökçejeve newyorške restavracije, potem ko so začeli spraševati o napitninah. Nazadnje so se zunajsodno poravnali, Turek pa jim je moral plačati 230.000 dolarjev.

Mimogrede, v isti, zgoraj omenjeni restavraciji Nusr-Et v Miamiju so morali decembra 2019 poklicati policijo, ker eden od gostov ni hotel plačati tisoč dolarjev za zlati tomahawk, češ da ga ni naročil. Nazadnje je moral račun vseeno poravnati, naj pa bi se podobni incidenti v miamijskem restavraciji oz. steakhousu dogajali vsak mesec, navaja portal The Big Lead.