Risto Pecev je strast do izdelave različnih vrst kruha prinesel iz Makedonije. Inženir živilske tehnologije pa je postal v Bolgariji. Foto: Osebni arhiv
Risto Pecev je strast do izdelave različnih vrst kruha prinesel iz Makedonije. Inženir živilske tehnologije pa je postal v Bolgariji. Foto: Osebni arhiv

Pirin, polnozrnati, sezamov, bučni, rženi, ajdov kruh z orehi, pa žemljice, fokače in bagete – vsem je skupno dvoje: droži in roke mojstra peke Rista Peceva.

Počasi, a zanesljivo se ljudje vračajo k starim navadam in cenijo pravi okus kruha, tak pa je ročno izdelan kruh brez konzervansov in prehranskih dodatkov, samo iz moke, soli in vode, brez kvasa, pravi Risto.

Ristov paneton

Kolač pripravljamo več kot tri dni. Četrti dan pečenega obrnemo in ga deset ur sušimo. Pripravimo ga iz veliko masla, sladkorja in rumenjakov, dodamo kandirano sadje in rozine, nadev pa je lahko še drugačen. Pečemo tudi paneton s čokolado.

Droži namesto kvasa
Živimo v času "drožemanije", a Risto pravi, da kislo testo ali droži niso nič novega. Znane so že več tisoč let. Naši predniki so jih uporabljali, ko še ni bilo mogoče kupiti kvasa. V makedonščini pravimo drožem "maja".
Med študijem živilske tehnologije v Bolgariji in pozneje na magistrskem študiju v Ljubljani se mu je zdel predmet tehnologija peke kruha posebno zanimiv. "Vse življenje sem že obkrožen s kruhom. V Makedoniji, to Makedonci dobro vemo, se vsak obrok začne in konča s kruhom, jemo ga ob zajtrku, kosilu in večerji. Začel sem raziskovati, prebirati knjige in kruh mi je zlezel pod kožo," pripoveduje.

Seveda sem jo povabil na kavo, a je privrela na dan njena slovenska narava. (smeh) Odgovorila je 'na kavo bova šla, ko bo topleje in sončno', kar res ni tipično za nas Makedonce. Mi hodimo na kavo ob vsakem vremenu. In res je bilo tako, na kavo z njo sem čakal tri mesece. (Smeh)

Risto Pecev, inženir živilske tehnologije

Ljubezen v pekarni
Prvo leto, ko je v pekarni delal tudi kot prodajalec, pa mu je pod kožo zlezla kupka Tjaša Rant, zdaj njegova žena, Ljubljančanka z nekaj makedonske krvi. "Seveda sem jo povabil na kavo, a je privrela na dan njena slovenska narava. (smeh) Odgovorila je 'na kavo bova šla, ko bo topleje in sončno', kar res ni tipično za nas Makedonce. Mi hodimo na kavo ob vsakem vremenu. In res je bilo tako, na kavo z njo sem čakal tri mesece." (Smeh)

Ristov paneton
K dobri kavi ali čaju se prileže praznični kolač paneton. V pekarni ga pečejo že štiri leta. Risto je potreboval skoraj leto, da je dosegel popoln okus, teksturo in videz. "Kolač pripravljamo več kot tri dni. Četrti dan pečenega obrnemo in ga deset ur sušimo. Pripravimo ga iz veliko masla, sladkorja in rumenjakov, dodamo kandirano sadje in rozine, nadev pa je lahko še drugačen. Pečemo tudi paneton s čokolado."

Nakup kruha v Ristovi pekarni je bil
Nakup kruha v Ristovi pekarni je bil "usoden" za Ljubljančanko Tjašo Rant, ki je zdaj njegova žena in mamica dojenčka. Foto: Osebni arhiv

Ljubljančani so lepo sprejeli kolač, ki bi ga lahko primerjali z makedonskim kozinjakom ali milibrodom, pravi Risto. Na splošno opaža, da so ljudje čedalje bolj odprti za nove okuse. Ob poticah praznične mize lahko bogatijo tudi druge slastne dobrote.

Vlado Kreslin