Teden restavracij predstavlja vrhunsko slovensko kulinariko

Začel se je pomladanski Teden restavracij, v katerem sodelujejo 104 najboljše restavracije iz vse Slovenije. Organizatorji iz podjetja Vivi so na podlagi rezervacij v pričakovanju rekordnega obiska. "Prepričan sem, da bomo dobrojedci prišli na račun v teh desetih dneh. Prizadevamo si, da v vsaki sezoni Tedna restavracij predstavimo nekaj novega," je zatrdil selektor tedna Uroš Mencinger.

Restavracije in gostilne bodo letos poudarek namenile Moji zgodbi. Z njo bodo sodelujoče restavracije v svoji ponudbi gostom predstavile svoje kulinarične posebnosti in poudarile razlike – zgodbo bodo pripovedovale z jedmi in gostoljubjem. "Nasploh chefi že kar pravijo, da je Teden restavracij tisti, ki jih po svoje prisili, da morajo razmišljati o novih jedeh, o novem meniju," je še povedal Mencinger o akciji, ki predstavlja vrhunsko slovensko kulinariko.

Gosti se vedno znova veselijo okušanja dobrot in tudi druženja. "Redno hodiva na Tedne restavracij, všeč nama je odkrivanje kulinarične Slovenije," je za TV Slovenija povedal Peter Čepin iz Brestanice, eden izmed obiskovalcev kobariške restavracije Topli val. Cena menijev letos znaša 21 evrov, z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah – dva evra za dva srčka in šest evrov za tri in štiri srčke.

Deseti tovrstni dogodek po vrsti, ki so ga prvič organizirali pred 11 leti – takrat v okviru Evropske prestolnice kulture le v Mariboru in partnerskih mestih –, bo trajal do 3. aprila. Teden restavracij je v več kot desetletju prerasel v kulinarično gibanje, ki vsako pomlad in jesen praznuje v več kot sto izbranih slovenskih restavracijah. Znotraj doživetja, ki ga bodo tako tudi letos ponovili jeseni, sodelujoči predstavijo svoje znanje v najmanj treh dejanjih.