Cmoke postrežemo tople. Foto: Dobro jutro
Cmoke postrežemo tople. Foto: Dobro jutro

Sestavine za makov preliv: 0,5 dl oljčnega olja, 100 g mletega maka, 3 žlice sladkorja v prahu, sok ene pomaranče, malo kardamoma.

V mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Močno premešamo, da se kvas popolnima razpusti, in pustimo vzhajati približno 10 minut.

V posebni posodi z električnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor do penastega. Dodamo olje, vanilin strok, sol, lupinico limone, rum in ponovno nekaj minut stepamo.

V moko naredimo vdolbino in vanjo vlijemo kvasno mešanico. Začnemo počasi stepati in postopno dodajamo mešanico iz jajc. Gladko testo, ki se je lepo povezalo (uravnavamo z dodajanjem moke oz. mleka), damo vzhajat na toplo za približno eno uro.

Vzhajano kepo testa razdelimo na šest enakih delov, ki jih z roko raztegnemo in v vsakega nadenemo žlico marmelade, tesno zapremo in oblikujemo kroglice. Kroglice pustimo vzhajati.

V nizko kozico nalijemo približno 1,5 cm vode, ki jo pomešamo s sokom ene limone. Vodo zavremo. V vrelo vodo nežno položimo vzhajane cmoke. Pokrov tesno zapremo in pustimo vreti na srednji temperaturi, dokler cmoki niso kuhani, kar lahko preverimo z zobotrebcem. Med glavno kuho pokrovke ne dvigujemo.

Med tem pripravimo preliv, in sicer tako, da na oljčnem olju prepražimo mak, na koncu dodamo sladkor in pomarančni sok ter še enkrat vse dobro prevremo.