Eduard Xatruch, Mateu Casañas in Oriol Castro na Michelinovi gala prireditvi. Foto: EPA
Eduard Xatruch, Mateu Casañas in Oriol Castro na Michelinovi gala prireditvi. Foto: EPA

V Las Vegasu so se na slovesnosti The World's 50 Best Restaurants 2024 zbrala velika imena svetovne kulinarike, ki so čakala na naznanitev, katera restavracija je osvojila krono najboljše na svetu. Letošnja zmagovalka je postala restavracija Disfrutar v španskem mestu Barcelona.

Prejšnja zmagovalka ni upravičena do druge zmage, se je pa tako lanska kraljica Central v perujski prestolnici Limi pridružila elitnemu seznamu Best of the Best (Najboljši med najboljšimi, op. a.), na katerem so že Noma, Osteria Francescana in Mirazur.

Najboljša restavracija na svetu leta 2024 je na lanski lestvici zasedla drugo mesto, je pa že stalnica na podelitvah od leta 2018. Kuharji Oriol Castro, Eduard Xatruch in Mateu Casañas so se v 90. letih prejšnjega stoletja srečali v El Bulli, ki je ena izmed restavracij Best of the Best, in nato odprli Disfrutar v barcelonskem okrožju Eixample. Ta je znana po nenavadno ustvarjalnem meniju in čudoviti jedilnici, poroča Condé Nast Traveler.

Disfrutar sicer ni edina španska restavracija, ki se je odlično odrezala. Med prvo deseterico se je uspelo uvrstiti tudi restavracijama Asador Etxebarri in Diverxo.

Ana Roš: "Bravo, ekipa, bravo!"

Med 50 najboljših se je tudi letos uvrstila Hiša Franko. Tokrat je na lestvici malce padla – medtem ko je lani zasedla 32. mesto, je letos pristala na 48. mestu. Kot so v obrazložitvi zapisali kulinarični strokovnjaki, je Ana Roš Slovenijo na gastronomski zemljevid postavila, potem ko je leta 2017 postala najboljša ženska kuharska mojstrica na svetu.

"Leto 2024 je osmo zaporedno leto, ko je Hiša Franko uvrščena na lestvico 50 najboljših restavracij na svetu. Juhej! Ko pomislim, da je na svetu okoli 23 milijonov restavracij in da je Hiša Franko v Sloveniji, v dolini Soče, ki je za večino ljudi, tudi za tiste, ki glasujejo, tako zelo daleč in da je včasih ne znajo niti postaviti na zemljevid sveta, bi si morala ponavljati 'bravo'. Bravo, ekipa, bravo, ker se je lestvica najboljših restavracij na svetu v zadnjih dveh letih drastično spreminjala in veliko kultnih restavracij na lestvici ni več," je uvrstitev na lestvico v sporočilu za javnost komentirala Roš. Ta je po besedah strokovnjakov "samouk, specializirana za resnično lokalno hrano, pri čemer uporablja samo pridelke, vzgojene v krogu nekaj kilometrov od restavracije v osupljivem okolju doline reke Soče", poroča STA.

Posebej so bile sicer omenjene najvišje uvrščene restavracije še na drugih celinah

Seznam sicer sestavi strokovna komisija, pri odločanju pa obstaja nekaj pravil. Člani komisije ne morejo glasovati za restavracijo, ki ima zanje gospodarski interes, v restavracijah, ki so jim namenili glasove, pa so morali jesti v zadnjih 19 mesecih.

Posebej so bile sicer omenjene najvišje uvrščene restavracije še na drugih celinah. Najboljša restavracija v Afriki je bila La Colombe. Atomix je bila najvišje uvrščena restavracija v Severni Ameriki, najvišje uvrščena restavracija v Aziji je bila Gaggan. Najboljša restavracija v Južni Ameriki za leto 2024 je Maido.

Seznam 10 najboljših restavracij na svetu

1. Disfrutar (Barcelona, Španija)
2. Asador Etxebarri (Atxondo, Španija)
3. Table by Bruno Verjus (Pariz, Francija)
4. Diverxo (Madrid, Španija)
5. Maido (Lima, Peru)
6. Atomix (New York, New York)
7. Quintonil (Mexico City, Mehika)
8. Alchemist (København, Danska)
9. Gaggan (Bangkok, Tajska)
10. Don Julio (Buenos Aires, Argentina).