"Nobene skrivnosti ni, le ljubezen in trud." Foto: AP

Michelinov vodnik je predstavil svojo prvo mehiško izdajo, v kateri je 18 restavracij dobilo eno ali dve zvezdici. Prestižno Michelinovo zvezdico je prejela tudi majhna stojnica s takosi, v španščini imenovana taqueria.

Tacos El Califa de Leon, v boemski soseski Ciudada de Mexica, San Rafael, je prva tovrstna restavracija, ki je prejela nagrado cenjenega francoskega vodnika po restavracijah.

V devet kvadratnih metrov velikem prostoru strežejo samo štiri vrste mesnih takosov in dve omaki. En takos stane približno 4,6 evra. Čeprav je cena po mehiških standardih visoka, mnogi kupci menijo, da je najboljši v mestu.

 En sam tako stane približno 4,6 evra. Foto: AP
En sam tako stane približno 4,6 evra. Foto: AP

Michelinov vodnik je poudaril, da je dovolj prostora za le peščico gostov, ki stoji za pultom, ne glede na to, pa je njena stvaritev, gaonera taco, izjemna. "Tanko narezan goveji file je strokovno skuhan po naročilu, začinjen le s soljo in kančkom limete. Sočasno drugi kuhar zraven pripravlja odlične koruzne tortilje. Nastala kombinacija je elementarna in prvinska," je zapisano na spletni strani, poroča DW.

"Ima samo tortiljo, rdečo ali zeleno omako, in to je to. To in kakovost mesa," je dejal kuhar Arturo Rivera Martínez in dodal, da skrivnost tiči v preprostosti njihovega takosa. Starši sedanjega lastnika so taquerio ustanovili pred več kot 50 leti. "Moj oče je rekel: 'Želiš, da ti povem skrivnost o mesu? Nobene skrivnosti ni, le ljubezen in trud'," je dejal 66-letni Mario Hernandez.

Čeprav bi večina kuharjev z Michelinovimi zvezdicami verjetno na vprašanje, katera pijača bi se dobro podala k njihovi hrani, odgovorila s priporočilom za vino, je Martinez pravo nasprotje: "Rad imam kokakolo."

V Ciudadu de Mexico dvema restavracijama dve zvezdici

Edini dve restavraciji v Ciudadu de Mexico, ki sta sicer prejeli kar dve zvezdici, sta bili Quintonil in Pujol. V Quintonilu se "degustacijski meni nenehno razvija" tradicionalne elemente pa povezuje z netradicionalnimi. Pujol združuje "tradicijo in inovacijo".

Michelinov vodnik sta leta 1900 prvič izdala brata André in Edouard Michelin, proizvajalca pnevmatik. Sprva je bil namenjen spodbujanju voznikov, da odkrijejo restavracije po Franciji, a se je od takrat razširil na desetine lokacij po vsem svetu.