Mladi slovenski kuharji in natakarji navdušili v ZDA

Potem ko je ekipa učne Restavracije 7 v preteklih letih prečesala Evropo po dolgem in počez, je bila njena tokratna izbira Los Angeles. In že prva primerjava izobraževalnega sistema je presenetila, pove direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Tanja Angleitner Sagadin. "Pri njih se poučuje samo kulinarika – kuhinja, kuhanje, kuharstvo. Strežbe ne poznajo, ker strežba ni poklic."

Tadej Ljubec, vodja strežbe v Restavraciji 7, je dodal, da ameriški sogovorniki niso razumeli, zakaj bi nekdo vse življenje delal v strežbi. "To službo imajo za nekje vmes, za samo eno življenjsko obdobje. In to se pozna v restavracijah."

Ta različna svetova sta trčila v restavraciji Tin Roof, kjer je ekipa pod vodstvom chefa Sebastjana Plevčaka in vodje strežbe Tadeja Ljubca pripravila dva slovenska večera. "Odziv je bil fenomenalen," pravi Plevčak.

Postregli brezmesni sedemhodni meni

Okoli 150 gostom so postregli brezmesni sedemhodni meni. "Na začetku smo postregli tatar postrvi s hrenom, nato klasično paradižnikovo juho z rižem v obliki arancinov, za predjed je bil štrukelj v čebulni omaki z okisano čebulo in kislo smetano," našteje chef.

Štrukelj je bil, poleg kruha z drožmi, zvezda večera. "Tako so bili navdušeni, da bi si štruklje odnesli domov, če bi imeli še pripravljene."

Chef Plevčak v družbi slovenskih športnih zvezdnikov. Foto: Zajem zaslona
Chef Plevčak v družbi slovenskih športnih zvezdnikov. Foto: Zajem zaslona

Med gosti je bilo veliko predstavnikov druge in tretje generacije Slovencev, ki so slišali, da pridejo. Slovenske večerje nista zamudila niti športna zvezdnika Anže Kopitar in Saša Vujačić.

Mentorje so povabili na kulinarično akademijo

Gostje, med njimi visoki predstavniki izobraževalnega sistema, so uživali tudi v izjemni postrežbi in si zaželeli prenosa tovrstnega znanja. "Odpirajo novo kulinarično akademijo čez dve leti in so nas povabili, da njihove predavatelje in mentorje učimo, kako učiti strežbo, ker so videli, da je to pomemben vidik," je opisala direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

To, da so na ameriške kolege naredili velik vtis, pa dokazuje tudi napoved njihovega obiska v Mariboru.