Kozarec vode so ob kavi v dunajskih kavarnah tradicionalno postregli, da bi gost v njej opral žličko. Foto: Reuters
Kozarec vode so ob kavi v dunajskih kavarnah tradicionalno postregli, da bi gost v njej opral žličko. Foto: Reuters


In medtem ko stranke to ostro kritizirajo, se lastniki gostinskih objektov branijo, da je zaračunavanje za kozarec vode nujno za pokritje vseh stroškov.
Andrea Winkler iz kavarne Mozart, kjer vas bo kozarec vode iz pipe stal 2,5 evra, je za Austria Times povedala, da so bili v to prisiljeni, ker vodo tudi sami plačujejo. K enakemu ukrepu so se zatekle tudi druge znane dunajske kavarne. Tako v restavraciji Griechenbeisl gostje za kozarec vode plačajo 3,10 evra, v kavarni Landtmann pa 2,5 evra.
"To je postalo neizogibno. Moramo plačati svoje uslužbence, plačevati najemnino za lokal. Po naši mesečni statistiki smo v zadnjih letih postregli več kozarcev vode kot vseh alkoholnih pijač skupaj," pojasnjuje Winklerjeva. "Voda je še vedno najcenejša brezalkoholna pijača na meniju in od gosta je odvisno, ali jo naroči ali ne. Razume se, da boste ob kavi dobili še kozarec vode, a imamo tudi ljudi, ki prosijo za vodo, da bi popili tableto ali pa vodo prelijejo v skodelico za svojega psa."
Voda ob vsaki pijači?
Kozarec vode ob kavi je bil sicer prvotno namenjen temu, da se v njej opere žličko, saj je lizanje žličke veljajo za nevzgojeno.
Kritiki poudarjajo, da tisoč litrov dunajske vode iz pipe stane, reči in piši, 1,73 evra. A po zakonu lahko vsak lokal zaračunava katero koli storitev, ki jo ponuja, vključno s kozarčkom vode, ki ga dobite ob kavi, razlaga Norbert Lux iz dunajske trgovske zbornice. Lux pravi, da bi morali ob kavi vedno postreči še kozarec vode, da pa je vse več ljudi, ki prosijo za vodo tudi ob pivu ali vinu.