Na Vinitalyju, največjem vinskem festivalu Italije

Veronski Vinitaly šteje 54 let, letos pa na njem razstavlja 4500 vinarjev iz več kot 40 držav, med katerimi je tudi štirideset slovenskih vinarjev in večjih vinskih kleti. Pogonska sila slovenskih stojnic je Matjaž Žigon, sicer vodja predstavništva prireditelja Veronafiere za alpsko-jadransko regijo: "Slovenska vina – se pravi tudi v Brdih – pa če hočete tudi v drugih vinorodnih deželah Slovenije – so odlična. In to priznavajo vsi poznavalci, ki se udeležujejo tudi naših masterclassov, ki jih organiziramo."

Dopisnik RTV Slovenija se je udeležil delavnice in pokušnje vin tistih vinarjev, ki mošt iz belih sort grozdja različno dolgo pustijo v maceraciji z lupinami. Tako nastanejo oranžna vina, ki jim v Izoli konec aprila posvečajo svoj festival. Njegov vodja je Sašo Dravinec, ki pravi: "Ponosen sem, tako kot moji kolegi, da smo v tem delu na neki način liderji – ne pa samo sledilci, kot smo v Sloveniji na preveč drugih področjih."

Veronski sejem Vinitaly prirejajo že 54 let, letos na njem razstavlja 4500 vinarjev iz več kot 40 držav. Foto: AP
Veronski sejem Vinitaly prirejajo že 54 let, letos na njem razstavlja 4500 vinarjev iz več kot 40 držav. Foto: AP

Kar polovica izbranih pridelovalcev oranžnih vin je bila iz Slovenije. Gneče poznavalcev je bil deležen tudi Primož Lavrenčič s posestva Burja v Vipavski dolini: "Mi kot kmetija izvažamo v 17 držav, v bistvu so vsa (naša) vina na neki način oranžna. Tako da tudi v svetu obstaja neki krog ljudi – nišen, zagotovo, manjši – ki ljubi in so zapriseženi pivci in ljubitelji oranžnih vin."

Družinski vinogradniki z različnih koncev Slovenije se predstavljajo na skupni stojnici v mednarodnem paviljonu; skupaj z vinarji iz Furlanije - Julijske krajine pa razstavlja 15 vinarjev iz Goriških brd in s Krasa.

Sejem Vinitaly ostaja na sejmišču v Veroni odprt do srede.