Pri organizaciji festivala cvička so se pod okriljem občinskega Zavoda Novo mesto povezali Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Društvo novomeških študentov in prireditelji Pop Up Wine Festivala. Foto: BoBo
Pri organizaciji festivala cvička so se pod okriljem občinskega Zavoda Novo mesto povezali Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Društvo novomeških študentov in prireditelji Pop Up Wine Festivala. Foto: BoBo

Tam bodo v soboto pripravili tudi študentsko Cvičkarijo, današnji enodnevni Pop Up Wine Festival pa bo v atriju gradu Grm potekal hkrati z dogajanjem na Glavnem trgu.

Na festivalu, ki ga je lani obiskalo nekaj manj kot 15.000 obiskovalcev, letos pričakujejo podvojitev obiska, so na nedavni novinarski konferenci povedali prireditelji. Želijo sicer, da ta dolenjska prireditev postane vseslovenska.

Pester tridnevni program bo potekal na dveh prizoriščih. "Dogajanje bo od petka do nedelje živelo na Glavnem trgu v popoldanskih in večernih urah, v petek pa bo že tradicionalno na gradu Grm Pop-Up Wine Festival," je pojasnil vodja prireditve Klemen Bohte.

Dogajanje s prepletom in dopolnjevanjem vinogradniške tradicije, mladostniške energije in novodobnega pristopa k vinski kulturi po njegovih besedah predstavlja eno največjih prireditev na Dolenjskem.

Program festivala cvička bo med drugim postregel s tradicionalno povorko vinogradniških društev z nekaj več kot tisoč udeleženci, kronanjem kralja cvička, razglasitvijo ambasadorja cvička in izvolitvijo cvičkove princese, študentskimi kmečkimi igrami ter nastopi skupin različnih glasbenih smeri.

Na Tednu cvička bo pester spremljevalni program, ki med drugim zajema ocenjevanje lanskega dolenjskega vinskega pridelka, tradicionalni pohod po poti Lojzeta Slaka, ki so ga trškogorski vinogradniki pripravili 6. maja, in v ponedeljek izpeljane akademije cvičkovega turizma.

Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak je ob začetku ocenjevanja dolenjskega vinskega pridelka za STA povedal, da je šlo z lansko vrnitvijo Tedna cvička v Novo mesto za novo poglavje v zgodovini te prireditve. Ta je sicer ohranila glavnino svojega programa. V določeni meri so jo nadgradili in posodobili, z 51. Tednom cvička pa so stopili v novo 50-letje te dolenjske tradicionalne prireditve.

Tradicionalni Teden cvička so sicer dolenjski vinogradniki v letih njegovega prirejanja med drugim selili med Novim mestom, Kostanjevico na Krki, Šentjernejem in Trebnjem. Njegovo organizatorko Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske sestavlja nekaj več kot 30 društev s skupaj več kot 6000 člani.

Konec tedna v Novem mestu v znamenju Cvičkarije