Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če je letošnje leto postreglo z obilico divjih špargljev, pa ni ravno najbolj naklonjeno gojenim. Zaradi mrzlega aprila je letošnja letina nekoliko skromnejša, vendar je špargljev dovolj, je na današnji novinarski konferenci povedal eden izmed gojiteljev Kristjan Ušaj, ki prihaja s kmetije z največjimi nasadi belih špargljev v Sloveniji.

Magda Rogelja z Zeliščne kmetije Rogelja je medtem šparglje opisala kot naravno zdravilo za bolezni srca in ledvic. "Šparglji vidno krepijo odpornost organizma in življenjsko moč, pomagajo pri slabokrvnosti, preprečujejo prezgodnje staranje in so najboljša zaščita pred prostimi radikali. Poznani so tudi kot naravni afrodiziak," je dejala.

Letošnje leto je postreglo z obilico divjih špargljev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Letošnje leto je postreglo z obilico divjih špargljev. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Mesecu špargljevih jedi se je letos pridružilo 12 gostincev, ki bodo, dokler bodo njive na Goriškem, ob reki Vipavi in ob Soči ponujale dovolj bogato bero teh spomladanskih vrtnin, v svojih lokalih ponujali kreativne in zdrave krožnike, ki jih omogoča vsestranska uporabnost špargljev v kulinariki. S šparglji je mogoče pripraviti vse od hladnih predjedi, kremne juhe, toplih jedi, pa vse do sladic in pijač.

Šparglji se vse pogosteje uporabljajo tudi na področju nege telesa.

Letošnji Praznik špargljev, ki bo potekal med 27. in 29. majem, prinaša tudi nekaj novosti. Pripravljajo ga že 50. leto po vrsti in po dvoletnem premoru pričakujejo številne obiskovalce iz domovine in tudi tujine.

"Stkali smo dobre vezi med sodelujočimi, ne samo znotraj destinacije, temveč tudi v regiji, z gostinci in obrtniki. V še večje zadovoljstvo pa nam je uspešno meddestinacijsko sodelovanje – leta 2019 smo šparglje spajali z Radovljiško čokolado, tokrat jih bomo s krškopoljskim pršutom," je v napovedi praznika povedala direktorica Turizma Miren – Kostanjevica Ariana B. Suhadolnik.