Jedci sesajo majhne kamne, da bi zaužili vse bogate in pikantne okuse jedi, ki izvira iz vzhodne kitajske pokrajine Hubej. Zatem kamne izpljunejo, od koder tudi izhaja ime jedi suodiu, ki pomeni “cuzaj in zavrži". Videoposnetki poskušanja suodiuja so v zadnjem tednu preplavili kitajska družbena omrežja.

Na posnetkih je mogoče videti tudi, kako poulični prodajalci pripravljajo to neobičajno jed – na razbeljene kamenčke na žaru vlijejo čilijevo olje in česnovo omako, nato pa vse skupaj popražijo z mešanico česna in sesekljane paprike.

Ob tem občasno kuharji kujejo rime, gostom pa jed postrežejo v majhnih škatlicah. Porcija stane okoli dva evra.

“Vam moram vrniti kamenčke, ko končam?" vpraša eden od jedcev v videu na spletu. “Vzemite jih kot suvenir," mu odvrne kuhar.

Suodiu sicer ni noviteta, ampak naj bi bil recept zanj star stoletja in je prehajal ustno iz generacije v generacijo čolnarjev. Včasih, ko so čolnarji obtičali sredi reke in jim je pošlo hrane, ko so dostavljali zaloge, so, "da bi našli nekaj veselja v grenkobi", poiskali prod in ga skuhali z začimbami, da bi tako pripravili jed.