Sean Sherman, kuharski mojster in pripadnik plemena Sjujev, skuša to spremeniti s svojim projektom The Sioux Chef (Sjujski chef).

V ta namen bo poleti v Minneapolisu z ekipo Sioux Chefa odprl Owamni, prvo staroselsko restavracijo v mestu in eno redkih v ZDA, ki skušajo na višjo raven dvigniti gastronomijo ameriških Indijancev.

Restavracija je umeščena v enega od številnih zapuščenih rečnih mlinov, ki so jih nabrežja Misisipija polna, arhitekti pa so stare artefakte skrbno vdelali v sodoben prostor, kjer bodo lahko posedli 65 gostov, še 145 pa na terasi, kjer restavracijska ekipa že zdaj goji užitne in zdravilne staroselske rastline in zelišča.

Kjer danes stoji moderna, trendovska soseska, so bile pred 300 leti prostrane prerije, lovišča plemen Lakota in Dakota in spokojni rečni otoki, nad katerimi so krožili orli. Družine so se zbrale okoli ognjišč in si potešile lakoto s pečenimi racami, obarami iz rečnih rib, prekajenim bizonom, pečeno bučo in koruzo.

Kako povzdigniti skupnost

Do leta 1800 so vse staroselce, za katere je bilo to severno nabrežje Misisipija sveti kraj, preselili na zahod in sever ter jih strpali v rezervate.

Med njimi so bili tudi predniki Seana Shermana, ki je bil rojen v rezervatu Pine Ridge v Južni Dakoti, njegov oče pa si je prizadeval za vrsto mikrofinančnih pobud, uperjenih v tamkajšnjo obubožano skupnost.

Tako je v Shermanu zrasla predanost povzdigniti staroselske kmete in pridelovalce. Preselil se je v Minneapolis ter zaslovel kot kuharski mojster in avtor knjižne uspešnice The Sioux Chef's Indigenous Kitchen (Staroselska kuhinja Sjujskega chefa), za katero je leta 2017 dobil prestižno nagrado Jamesa Bearda.

Sjujski chef

Ko je Sherman začel kuhati, je čez čas doživel razodetje, da pozna na stotine evropskih receptov, a nobenega plemena Dakota ali Lakota, zato je posvetil svoje življenje in kuharsko kariero iskanju tradicionalne staroselske kulinarike in predstaviti le-te širši javnosti.

Rezultat? Znamka The Sioux Chef (Sjujski chef), ki jo je Sherman lansiral s svojo življenjsko sopotnico in poslovno partnerico Dano Thompson.

47-letni Sherman je neumoren. Predlani, v letu pred pandemijo covida-19, je prepotoval dobršen del ZDA in obiskal številne druge države, v katerih je goreče predaval o pomenu staroselske ameriške kulinarike, kulinarike, ki jo večina Američanov pozna precej manj kot francosko, nemško, tajsko ali kitajsko.

"Koliko tajskih restavracij imamo v Minneapolisu? Koliko ljudi res dobro pozna tajsko hrano, ne poznajo pa niti ene staroselske jedi? Dana staroselsko hrano označuje za ironično tujo," razlaga Sherman v pogovoru za revijo Mpls. St Pauls magazine.

"Hrana, ki prihaja iz točno tega mesta, ki jo imate dobesedno pred nosom, se iz nekega razloga zdi tuja. Ljudje me vedno sprašujejo, kje naj dobijo sestavine za moje recepte. Na primer: Kje kupiš svežo cedrovino za čaj? Je ne. Pojdite z nožem ven."

Cilj: širitev po vsem Zahodu

Restavracija Owamni je le en del, s čimer se Thompsonova in Sherman ukvarjata pri promociji staroselske kulinarike.

Na pokriti tržnici Midtown Global Market odpirata staroselski kulinarični laboratorij, kjer bo tudi trgovina s staroselskimi izdelki in sestavinami, čajni pult s staroselskimi čaji iz sestavin, kot so brusnice, sumac in cedrovina, čajna kuhinja in središče za usposabljanje za novo generacijo kuharskih mojstrov in gostujočih kuharjev.

Ko bodo razmere to omogočale in se bo Owamni utekel, načrtujeta Thompsonova in Sherman veliko širitev po zahodni polobli z lokalnimi restavracijami in bistroji, kjer bodo staroselski kuharji pripravljali zgolj staroselske jedi in uporabljali zgolj tradicionalne surovine, od rib do divjih rastlin.