Taka raznolikost hrane in pijače je redka. Foto: BoBo
Taka raznolikost hrane in pijače je redka. Foto: BoBo

Kulinarična tržnica Odprta kuhna se je spet vrnila na ljubljanski Pogačarjev trg. Na odprtju 11. sezone se predstavlja več kot 50 različnih ponudnikov raznolikih dobrot, med njimi je tudi osem novih. "Odprta kuhna se mi zdi zelo edinstvena prireditev v širšem prostoru. Zelo malokrat imaš na enem kraju toliko različne ponudbe hrane in pijače," je za MMC povedal Nejc Zupan iz podjetja Kletvica.

Polno dobrot. Foto: BoBo
Polno dobrot. Foto: BoBo

Podjetje se letos prvič predstavlja na kulinaričnem dogodku, ukvarja pa se s pridelavo naravnih vin, za katerimi stojijo mali vinarji s svojo zelo specifično filozofijo, ki je ne želijo spreminjati iz leta v leto. Odprta kuhna tako tudi njim predstavlja edinstveno priložnost, da izdelke predstavijo širšemu občinstvu, tako Slovencem kot tudi turistom.

"Zelo dobro povpraševanje je, slaščice zelo pritegnejo ljudi. Prodali smo veliko več, kot smo mislili. Še vseeno pa je prvič biti tu malo kaotično," je za MMC povedala zaposlena pri Pekarni Ana, ki je tudi ena izmed novopečenih ponudnikov, in dodala, da pričakujejo še poletne osvežilne stvaritve.

"Vzemi si kozarec vina, nekaj za jest in se pogovarjaj," je še povzela razlog, zakaj bi nekdo prišel na Odprto kuhno. Po besedah Zupana je Pogačarjev trg arhitekturno in urbanistično gledano čudovit prostor, kamor lahko nekdo pride in je del lepe izkušnje. "Ponudba je pestra. Čeprav so porcije majhne in drage, se izplača, če si to privoščiš občasno. Veliko ljudi je, živahno je, a ne preglasno. Prijetno je," sta povedala obiskovalca, ki sta si privoščila eno izmed dobrot.

Odprtje nove sezone "Odprte kuhne"

V ospredju je še vedno trajnost

Sodelovanje v novi sezoni odprte kuhne je sicer doslej potrdilo več kot 60 različnih ponudnikov, od tega skupno deset novih. "Prizadevamo si, da sestavimo okusno mešanico svetovnih kuhinj, uspešnic ulične hrane in domačih jedi iz različnih slovenskih regij ter vse skupaj začinimo s ščepcem trendov in novosti," je pred začetkom nove sezone poudaril direktor in ustanovitelj Odprte kuhne Lior Kochavy, poroča STA.

Po besedah direktorja sicer tudi letos eno osrednjih načel kulinarične tržnice ostaja trajnost – že pred leti so z dogodka izločili vso plastiko, spodbujajo trajnostni pristop pri pripravi jedi z lokalnimi, sezonskimi sestavinami, obiskovalce vabijo, da kulinarično doživetje peš, s kolesom ali javnim prevozom. Tudi letos bodo ob zaključku vsake Odprte kuhne v Ljubljani viške hrane v sodelovanju s Slovensko filantropijo razdelili družinam v socialni stiski, poroča STA.

Odprta kuhna je nazaj