V Podbrezjah pa medtem mojstrice potice iz suhih jabolk in hrušk že snujejo nove recepture nadevov.

Kot je na novinarski konferenci v Podbrezjah povedal vodja projekta podbreške potice Jernej Jeglič, bodo 16 potic v petek zvečer poslali v Vatikan, kjer jih bodo v soboto dopoldne podarili papežu Frančišku, zaslužnemu papežu Benediktu XVI. in drugim visokim vatikanskim dostojanstvenikom. Podbreško potico je v darilo slovenske države uvrstil slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj.

Podbreška potica je v letu dni, odkar so jo marca lani prvič javno predstavili, požela vrsto priznanj. "V tem času so bili osvojeni že vsi slovenski vrhovi in mnogo tujih," je ocenil Jeglič. Na najpomembnejšem velikonočnem izboru na Gradu Otočec so podbreške potice prejele štiri zlate medalje od petih, na najpomembnejšem božičnem izboru na Dvoru Jezeršek pa dve zlati medalji od treh. Septembra so izvorno slovensko sladico z nadevom iz suhih krhljev jabolk in hrušk viljamovk ter suhih tepk okušali tudi evropski poslanci.

Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

Največja uspešnica nadev iz jabolčnih krhljev

Podbreška potica

Recept za izdelavo podbreške potice najdete na tej povezavi.

Podbreške potice peče 16 certificiranih mojstric, ki so marca lani uspešno opravile osnovni izpit. Kar 12 od 17 osnovnih sestavin za potico dobijo z Podbrezij, od 12 tamkajšnjih kmetov, ki poskrbijo tudi za vse suho sadje. Trenutno so uradno priznani trije nadevi, mojstrice pa na podlagi pričevanj snujejo tudi nove recepture. Kot sta povedali največkrat nagrajeni mojstrici peke Barbara Pogačnik in Veronika Aljančič, preizkušata nadeve iz suhih sliv z orehi in iz suhih češenj.

V letu dni so mojstrice spekle že več kot 100 potic, največkrat z nadevom iz jabolčnih krhljev. V vsaki potici je za približno 15 evrov sestavin, če jo kdo želi naročiti, pa je prispevek za potico 30 evrov. V prosti prodaji podbreške potice ni mogoče kupiti, preizkusiti pa se jo da na različnih prireditvah in dogodkih ter v nekaterih restavracijah. V petek bo na voljo tudi na Odprti kuhni v Ljubljani.

Na veliko soboto, ko bodo podbreško potico preizkušali v Vatikanu, jo bo mogoče poskusiti tudi v Kranju ob koncu festivala keramike Kroginkrog. Na festivalu bodo namreč na voljo tri jedi iz lokalnih sestavin, ki so tesno povezane s keramično tradicijo. Podbreška potica mora biti pečena v posebnem keramičnem potičniku, kranjski štruklji v lončeni posodi, blejska posmodulja pa v posebni keramični peči.

Ohranjanje kulturne in kulinarične dediščine Gorenjske ter njena promocija je pomemben del priprav tudi na kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025, je povedala članica projektne skupine za EPK Zala Orel in ob tem poudarila tudi pomembno vlogo podbreške potice.

Njena promocija se bo nadaljevala tudi letos. V četrtek bo pet mojstric njene peke sodelovalo na 3. Festivalu velikonočne potice na Gradu Otočec, maja pa bodo štiri mojstrice sodelovale na 30. razstavi in ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. Predvidoma konec leta naj bi poskrbeli tudi za obnovo oziroma pridobitev novih mojstrskih licenc v skladu z lani postavljenimi standardi.