Pomarančna grmada. Foto: Dobro jutro
Pomarančna grmada. Foto: Dobro jutro

Sestavine za preliv: 2 pomaranči, 100 g rjavega sladkorja, 3 žlice olivnega olja, strok vanilje, četrt žličke ingverja v prahu, sok ene limone, pomarančni liker.

Sestavine za kremo: 250 g kisle smetane, 1 vaniljev sladkor.

Za osnovo vse sestavine dobro premešamo in jih med stalnim mešanjem hrustljavo dobro popečemo v ponvi, lahko tudi v pečici.

Drugo ponev enakomerno prekrijemo s sladkorjem in jo toliko časa segrevamo, da se sladkor stopi. Vanj položimo posamezne pomarančne krhlje in jih kratko popečemo. Dodamo olje in sok limone, ingver ter semena vanilje in vse dobro prevremo, da dobimo gostljat sok. Malo ohladimo.

V lične steklene kozarce naložimo osnovo, jo prelijemo s kislo smetano in vse skupaj obložimo s pomarančnimi krhlji ter prelijemo s sokom, ki je ostal od pomaranč. Takoj pojemo.