Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Če se bomo odločili, da silvestrsko večerjo pripravimo sami, znani kuharji odsvetujejo ukvarjanje s kuho namesto z gosti. "Pozornost raje namenimo drug drugemu, ne pa vsega večera preživeti ob šporgetu, torej ob štedilniku," je še za STA povedal Kavčič.

Sorodna novica Goveja juha po pošti ter panettone z olivami in brinjem

Drugače pa priporoča pripravo jedi po receptih, ki jih dobro poznamo in imajo pridih tradicije. Na vipavskem območju tako silvestrske večerje ni brez leče z ocvirki in kožne klobase ali kožarice, narečni izraz zanjo pa je krodegin. "Leča in ocvirki morajo biti, rekli so, da za srečo v novem letu," je pojasnil.

Če se hočemo razvajati, za solato izberemo solkanski radič, v narečju sukenski regut, ki ima obliko vrtnice. Nanj najprej damo nekaj fižolovega pireja, po njem nastrgamo kravji sir, prelijemo z oljčnim oljem, v katerega smo dali malo soka mandarine ali pomaranče, na koncu pa narežemo še trdo kuhano jajce. Kdor bi tako pripravljen radič imel za samostojno jed, pa naj doda ocvirke.

Potica v prazničnem času krasi mize številnih domov. Foto: BoBo
Potica v prazničnem času krasi mize številnih domov. Foto: BoBo

Za posladek pride na vrsto kos dobre potice, je sklenil. Na Vipavskem so sicer znana sladica vipavski štruklji z orehovim nadevom in drobtinami, a za silvestrsko večerjo predlaga potico.

Sorodna novica Potica z nadevom iz divjih lešnikov s cvetnim prahom najboljša v letu 2020

Tudi v ljudski dediščini drugih območij Slovenije so značilna jed v zimskem času in torej tudi na silvestrski večer koline.

Na novoletni dan pa so denimo v zahodnem delu Dolenjske za kosilo pogosto pripravili svinjske zarebrnice v kosu, ki so jih najprej obkuhali v juhi s čebulo, korenjem in lovorjem, potem pa jih še spekli v pečici. Kos so na posamezne zarebrnice razrezali šele, ko je bil pečen. Za prilogo je bil pražen krompir, poleg pa so jedli zeleno glavnato solato endivijo. Posladkali so se z orehovo potico.