Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Fizik Giorgio Parisi, tudi Nobelov nagrajenec, je na Facebooku Italijanom priporočal, naj na štedilniku zavrejo vodo in dodajo sol, vanjo vržejo testenine, počakajo dve minuti, nato pa lonec tesno pokrijejo in ugasnejo plin.

74-letni profesor z univerze Sapienza v Rimu trdi, da bodo Italijani s tem prihranili "najmanj osem minut energije", poroča Independent. "Najpomembneje je, da lonec pokrijete s pokrovko, saj se veliko toplote izgubi z izhlapevanjem," je še zapisal na Facebooku.

Njegov predlog je razburil italijanske kuharske mojstre. Chef Antonello Colonna trdi, da bodo testenine, skuhane tako, postale gumijaste. "To bi bila katastrofa. Pustite kuhanje kuharjem, fiziki pa naj eksperimentirajo v laboratorijih," pa se je odzval Luigi Pomata.

Znani kemik Dario Bressanini je na drugi strani prikimal fiziku Parisiju in zatrdil, da sistem deluje. Bressanini je že pred petimi leti na YouTubu objavil posnetek, ki si ga je ogledalo več kot milijon ljudi, v katerem predlaga kuhanje testenin ob ugasnjenem štedilniku.

"Že 200 let vemo, da kuhanja ne opravi vrela voda, temveč temperatura vode, ki nato toploto prenaša na testenine, riž ali jajce," je pred kratkim dejal za italijansko tiskovno agencijo ANSA.

Hkrati pa je priznal, da so številni zbegani, ker so ljudje navajeni kuhati testenine v vodi, ki vre, pogosto pa pri tem ne uporabljajo niti pokrovke.

Varčevanje med energetsko krizo

"Prihranimo lahko za deset minut goriva. To ni veliko denarja. A če to pomnožite s tem, kolikokrat kuhate testenine in z milijoni Italijanov, ki to počnejo praktično vsak dan, s finančnega in okoljskega vidika to ni zanemarljivo," v videoposnetku na YouTubu svetuje Bressanini.

Združenje Pastai of Unione Italiana Food navaja, da lahko potrošniki s tovrstnim načinom kuhanja prihranijo 47 odstotkov običajno porabljene energije.

Zaradi vojne v Ukrajini številni svarijo pred energetsko krizo to zimo, številne države pa so sprejele različne ukrepe za zmanjšanje porabe energentov. Ruski dobavitelj plina Gazprom je pred kratkim sporočil, da bo plinovod Severni tok 1 ostal zaprt "za nedoločen čas", kar je povzročilo še dodaten dvig cen plina v Evropi.