Foto: Dobro jutro
Foto: Dobro jutro

... nekaj žlic mletega lešnikovega namaza, razmešanega s sokom limone, ali nadev po želji (domača slivova marmelada), 1 rumenjak, sladkor v prahu.

Vodo, sladkor in kvas dobro razmešamo. Moki primešamo sol in olivno olje. Z električnim mešalnikom postopno dodajamo vodo in mešamo, dokler ne dobimo gladkega testa (6–8 min). Vzhajamo dve uri na sobni temperaturi ali damo čez noč v hladilnik.

Na sredo pekipapirja položimo hladno maslo, ga zavijemo v papir in razvaljamo. Vzhajano testo razvaljamo in položimo na zgornji del razvaljano maslo, ki smo ga vzeli iz pekipapirja. Testo prepognemo in dobro zatesnimo robove. Vse dobro potresemo z moko in razvaljamo na približno cm debeline. Zgornja robova prepognemo proti sredini, zložimo in razvaljamo. Vse še vsaj dvakrat ponovimo.

Testo oblikujemo v kepo in damo za 10–15 minut v zamrzovalnik. Nato ga razvaljamo v krog, ki ga razdelimo na osem kosov. Vsak kos na širšem delu nadevamo, tesno zvijemo in znova vzhajamo na sobni temperaturi, da lepo narastejo.

Premažemo z rumenjakom in pečemo na 200 stopinjah 15 minut oz. do zlatorumene zmagovalne barve. Posujemo s sladkorjem v prahu.

Pojemo grešno dobre, tople ali pa hladne vzamemo na kolesarski izlet.